facebook

Бандура – символ української культури

Україна завжди славилася своїм культурним багатством. Поезія, театр, музика – якщо в Європі хтось чув про щось українське, то часто це було пов’язане саме з культурою. Мабуть, найхарактернішим символом української культури є бандура.

Бандура належить до струнно-щипкових інструментів.



 Навколо походження бандури, її назви точилися постійні суперечки. Так, О. Фамінцин вважав, що бандура виникла в Англії 1561 р., звідти поширилася по Західній Європі і дійшла до України. Відомий музикознавець Г. Хоткевич заперечував твердження О. Фамінцина про запозичення українцями англійської бандори. Дослідник вважав, що до кобзи (попередниці бандури) додали приструнки і таким чином утворився новий інструмент, що мав назву «бандура».

Першим свідченням про появу бандури на теренах України є інформація про Войташека, бандуриста, що був при дворі польського магната Х. Зборовського, датована 1580 р. Українські бандуристи були при царському дворі, у палацах вельмож, у маєтках польських і українських поміщиків. Бандура була улюбленим інструментом козаків. У Запорізькій Січі існували хори, оркестри і рапсоди-бандуристи. Також бандуристи офіційно входили до складу Війська Запорізького і разом із довбишами, сурмачами, трубачами виконували козацьку військову музику.

Співців-бандуристів називали «народними гомерами України». Ці талановиті сліпі музиканти, мандруючи містами й селами України, співали волелюбні думи та історичні пісні, в яких прославляли подвиги хоробрих козаків з легендарного минулого, закликали до боротьби проти гнобителів. Бандуристи об’єднувалися в братства, передаючи традиції свого мистецтва нащадкам. Майстер (панотець) підбирав учнів, які мали гарний слух і голос. Після навчання, що тривало не менше трьох років, учні складали перед товариством своєрідний іспит – посвячувалися в кобзарі. Інколи майстер дарував учневі бандуру.

Отже, у XVII – XIX ст. бандура набула найбільшого поширення серед нашого народу. Саме український народ з його багатою культурою витворив шляхом удосконалення власний національний інструмент – бандуру, яка не має аналогів у світі.

Читайте також:  Вручення повісток відбуватиметься по-новому

Цікаві факти про бандуру:

  • Перше письмове свідчення про появу бандури на землях України датується 1580 роком.
  • Навчання на бандуристів тривало приблизно 3 роки. В кінці їх ждало своєрідна посвята в кобзарі.
  • Сучасна конструкція бандури завдячує таким музичним майстрам як В. Тузиченку, С. Снігирьову, В. Домонтовичу, Г. Палієвецю та О. Корнієвському. Найвідоміша фабрика по серійному випуску бандур – Чернігівська фабрика та Львівська фабрика «Трембіта».
  • Найвідоміші представники бандурного мистецтва – це Сергій Баштан, Василь Герасименко, Роман Гриньків, Оксана Герасименко, Людмила Посікіра.

Джерела:

http://posibnyky.vntu.edu.ua/Pr_cult/content/roz9.html

http://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-banduru/

Шукайте деталі в групі Facebook