facebook

Село на Франківщині маже півстоліття нелегально користувалося газом. ВІДЕО

У прикарпатському селі Пасічна працівники “Укрнафти” виявили майже сотню господарів, які самовільно підключилися до технічної труби. Селяни майже 50 років користуватися газом і ні копійки за це не платили,

Мій тато провів ще той газопровід. Ми палили 40 років. Ніхто нічого! А тепер взяли й відрізали нам”, – обурюється одна з місцевих жительок Анастасія Гаврильчук. За версією нафтовиків, її родина серед крадіїв палива, однак люди в Пасічній звинувачення відкидають і стверджують, що дармовим газом майже півстоліття користувалися з мовчазної згоди самих нафтовиків, бо ті шкодили довкіллю, коли прокладали труби повз їхні хати та через городи. “Тих, напевно, хто дозволяв, вже й в живих немає – я так думаю. А нові прийшли – нові правила, – міркують місцеві жителі.
Сотні газдів у Пасічній, за версією нафтовиків, є крадіями, які десятиліттями варили їсти, гріли свої хати, самовільно приєднавшись до технічної газової труби, йдеться в сюжеті ТСН.

Однак селяни крадіями себе не вважають, запевняють, що нафтовики про все знали, але мовчали, бо самим було вигідно.

Селяни твердять, що через видобуток не мають води, а вигідну дружбу нафтовики розірвали, бо запустили новий газогін в обхід села. Увесь старий просто відрізали та заявили про несанкціоновані підключення. У Надвірнянському нафтогазовидобувному управлінні, де, як твердять селяни, свого часу їм дозволили безкоштовно користуватися газом, ситуацію не коментують.

Без газу пасічнянці сидять вже другий місяць. Люди кажуть, що поки літо, їм вистачає балонів та електроплит, аби приготувати їжу. Як вирішити ситуацію легально, вони не знають, бо офіційно їх підключити немає підстав, адже в селян відсутні необхідні документи, зокрема щодо прав власності на землю. “Ми не змогли приватизувати ні землю, ні будинок. Це неможливо, коли труби йдуть біля хати”, – каже одна з місцевих мешканок. “Приблизно 70 свердловин, і кожна має охоронну зону до 300 метрів. Крім того, є магістральні газові та нафтопроводи, які також мають охоронну зону. Через це жителі села не можуть зробити правоустановчі документи на будинки та земельні ділянки”, – підтвердив сільський голова Пасічної Василь Михайлюк.

Читайте також:  Анонсували нове рішення, яке допоможе українцям взимку "не платити більше" за газ

В “Укрнафті” пасічнянську проблему прокоментували письмово. “Вирішувати це питання мають облгаз та місцева влада. Подібна ситуація могла виникнути внаслідок безконтрольної забудови охоронної зони навколо газової труби впродовж майже 50 років. Звичайно, вивід “Укрнафтою” із експлуатації старого газогону цю проблему вирішив”, – вважають у підприємстві. Однак пасічнянці просять профінансувати прокладання газогону по селу, щоб люди доплатили тільки по 20 тисяч гривень за приєднання до осель, бо раніше підприємтсво практикувало таку благочинність у населених пунктах, де діяли його свердловини.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.