facebook

Уряд Польщі значно збільшить термін дії “Дозволу на роботу”, та спростить життя подружжям які їдуть працювати в країну

Потреба в кадрах та робочих і постійний ріст охочих працювати саме в Польщі спонукають польський уряд до прийняття все нових і вдосконалених законів щодо працевлаштування іноземців. Відтак, цього тижня стало відомо про наміри польського уряду збільшити термін дії Дозволу на роботу для іноземців.

Про це повідомляє польське видання “Dziеnnik Gazеta Prawna”.

Дозвіл на роботу в Польщі – необхідний документ, який дає можливість іноземцям легально працювати в Польщі. Він видається воєводою за місцем знаходженням фірми-працедавця або за місцем проживання фізичної особи-роботодавця на підставі заяви роботодавця про намір влаштувати іноземця. Такі заяви видаються лише громадянам шести країн-колишніх республік СРСР – Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдови, Росії та України.

У дозволі на роботу вказано дані роботодавця, який подає документи для отримання цього дозволу, вид роботи, яку буде виконуватиме іноземний працівник, а також термін, на який видано дозвіл. Клопотання в справі отримання дозволу для іноземця виконує працедавець. Іноземець може працювати лише у того роботодавця, котрий вказаний у дозволі на роботу.

Станом на сьогодні Дозвіл на роботу видається на період, який не перевищує в сумі 6 місяців упродовж наступних 12 місяців (1 року). Тобто, отримавши, до прикладу, Дозвіл на роботу у березні, ви можете легально працювати в Польщі протягом не більше шести місяців до березня наступного року.

Однак тепер польський уряд має намір збільшити цей термін. Відтак, громадяни Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдови, Росії та України, отримавши Дозвіл на роботу, зможуть працювати в Польщі протягом одного року.

Однією з причин, чому польський уряд йде на такі поступки, є катастрoфічний брак робочих рук в Польщі.

“Брак робочих рук спостерігається чи не в кожній галузі. Навіть у невеликих містах, де ще недавно було безробіття, починає бракувати охочих працювати” – повідомляє віце-міністр інвестицій та розвитку Польщі Павел Хоронжи.

Читайте також:  “Багато років чекаємо на диво”: Відома українська співачка перенесла серйозну операцію

Уряд планує полегшити для всіх іноземців з-поза ЄС отримання дозволів на роботу та подовжити їх термін. Наразі мова йде про те, щоб збільшити термін дії Дозволу на роботу максимум до трьох років, хоча не виключено, що згодом цей термін навіть збільшать і до п’яти років.

Ще однією важливою зміною може стати і те, що один з подружжя (чоловік або дружина) може не подавати заявку на отримання Дозволу на роботу в Польщі, якщо його чоловік або дружина вже мають такий документ. Наразі всі деталі таких нововведень ще розробляються.

Посадові особи також хочуть розширити перелік країн, громадяни яких потраплять в більш поблажливу міграційну політику. Зокрема це стосується країн Південно-Східної Азії, таких як В’єтнам та Філіппіни.

“Ми маємо інформацію від роботодавців про те, що люди з цих країн швидко адаптуються в Польщі та добре інтегруються” – розповів віце-міністр Павел Хоронжи.

Метою нової стратегії польського уряду є не лише заповнення за рахунок іммігрантів дефіциту робочих рук на ринку праці. Політики заявляють, що хочуть, аби іноземці приїжджали до Польщі, створювали тут сім’ї і залишалися жити, тим самим допомагаючи країні залатати демографічні прогалини, – підсумовує газета “Dziеnnik Gazеta Prawna”.

Коли почнуть діяти нові правила щодо збільшення терміну дії Дозволу на роботу в Польщі?

Як розповів міністр інвестицій і розвитку Польщі Єжи Квесцінській, пропозиції змін до міграційної політики, які власне і передбачають збільшення терміну дії Дозволу на роботу, мають бути готові вже в середині цього року.

Узгодження поміж міністерствами праці, внутрішніх справ, а також міністерства інвестицій і розвитку Польщі стосовно міграційної стратегії уже знаходяться на фінішній прямій. Наслідками цієї роботи мають стати зміни до закону про інституції ринку праці.

Читайте також:  У Польщі в ДТП загинув водій з України (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.