facebook

“Розірвало шаблон”: соцмережі про ролики до Дня Перемоги

Два відео до Дня Перемоги, які днями презентувало міноборони, викликали в мережі і захоплення, і нищівну критику.

1616461




Два українські відеоролики до Дня Перемоги, які днями презентувало на своїй сторінці у Facebook міністерство оборони, викликали в мережі хвилі щирого захоплення і нищівної критики.

В одному з відео онук, який служить в українській армії, дзвонить дідусеві-ветерану, щоб привітати його з Днем Перемоги. Їхня розмова, присмачена ліричною музикою, закінчується так:

– С Днем победы, дед!

– Слава Україні!

Роль діда-льотчика виконує Володимир Талашко, який знімався у фільмі “В бій ідуть лише старі”. В іншому ролику ветерана грає Ніна Антонова (“Ати-бати, йшли солдати”).

“Щось в око потрапило…”, – пише дописувач ЖЖ mrkinglion, натякаючи на емоційність відео.

“Мені не сподобались – ані фільми, ані текст озвучування, ані текст наприкінці, – протестує Тетяна Семігіна на Facebook. – Для мене відгонить “совком” – і візуально, й ідеологічно”.

Однак естетика ролика – не основна причина суперечок.

Дехто захоплено називає ці відео під назвою “Помним. Гордимся. Победим!” зразком соціальної реклами, інші вбачають у них, передусім, контрпропаганду, спрямовану на людей, що тяжіють до російських цінностей.

“Люди думайте ширше, ролик націлений на московську аудиторію, – пише Наталія Жданова на Facebook. – Це шикарно зроблений ролик для інформаційної війни. Їм (росіянам – Ред.) же весь час у голови вдовбують, що ми фашисти, демонізують нас, щоб було легше ненавидіти, а потім убивати. А тут опа…”

Проте далеко не всі прихильники єдності України задоволені таким озброєнням в інформаційній війні.

“Народні архетипи, як і раніше, формуються російською пропагандою, – пише на Facebook Олексій Філановський. – “Нашідідитежвоювали і ми теж переможемо”, – радісно повідомляє нам ролик, і всі в захваті кидають у повітря шапочки і гордо роззираються довкола: “Втерли ми носа “ваті”, бо ж наші діди теж воювали”.

“Меншовартість у чистому вигляді”, – ставить він свій діагноз.

Не обійшлося і без суперечок про мову. Деяких українців обурило, що герої обох відео розмовляють лише російською, так, наче “хороші росіяни захищають українців від поганих росіян”.

“Виходить, що тільки російськомовні воювали і воюють…” – ображено пише Михайло Петечук на Facebook.

“Це пропагандистський ролик. І він націлений на російськомовну аудиторію. Україномовним не треба нічого пояснювати, вони і так розуміють”, – пише у відповідь Світлана Кошек.

Читайте також:  Порошенко розповів, коли вирішиться політична криза в Україні

До чого тут “Слава Україні”?

У проросійському секторі соцмереж ролик здебільшого не помітили. А там, де помітили, він викликав суміш захоплення та обурення.

“Ветерани Великої Вітчизняної війни вітають одне одного з Днем Перемоги гаслами нацистів”, – пише сторінка “Товариство 77” у “ВКонтакте”.

“Стосовно самого відео – питань немає, знято незрівнянно. Можна було б такі самі ролики і по нашому телебаченню пускати, але рівно до того моменту, коли ветерани, закінчуючи телефонну розмову, не скажуть: “Слава Україні! Героям Слава!”, – пише автор. І додає, що вважає це вітання гаслом “нацистів УПА”.

Своєї відрази до відео не приховує користувач ВКонтакте Михайло Борисов: “Розірвало шаблон на шматки… відчуття таке, ніби наприкінці ветерани раптом зігують “хайльгітлер”… До чого тут “Слава Україні” і День Перемоги?”

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook