facebook

Сезонна робота в Україні: куди податися і де заробити

Найбільше пропозицій сезонної зайнятості в Одеській, Хмельницькій, Вінницькій, Львівській і Київській областях.

Влітку багато українців традиційно шукають нові місця роботи, адже з кінця весни і до вересня набирає обертів сезонна зайнятість. Вожаті в таборах, працівники на курортах, будівельники і аграрії — всі ці професії користуються влітку особливим попитом.

Які є вакансії


Станом на 1 червня цього року в Державній службі зайнятості роботодавцями було зареєстровано 86 тис. Вакансій, а ще 46 тис. Пропозицій роботи були отримані з інших джерел.

При цьому більше 21 тис. Вакансій були саме на сезонну зайнятість, і в середині червня 19 тис. З цих вакансій вже були укомплектовані. На даний момент актуальними залишається більше 1,2 тис. Вакансій сезонної зайнятості.

«Ринок праці функціонує за певними правилами і має свої сезонні коливання. Так, з настанням весни активізуються всі гравці ринку. У роботодавців з’являється необхідність закриття сезонних вакансій, а у претендентів, відповідно, є можливість попрацювати на сезонних роботах.

До весняно-літнього сезону роботодавці починають готується ще взимку і на початку весни — березень і квітень. У цей період динаміка розміщення робочих пропозицій йде вгору», — розповіла Катерина Криворученко, фахівець експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна.

Особливою популярністю користуються сфери продажу, обслуговування, адміністративна робота, сільське господарство, будівництво і т.д. Так, HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна розповідає, що особливою популярністю користуються вакансії продавців-консультантів, промоутерів, операторів і кур’єрів.

«Такі посади, як продавець-консультант, мерчендайзер, торговий представник, промоутер. Далі йдуть роботи оператора колл-центру, кур’єра, а в сфері гостинності вибір ще багатшими — адміністратор, хостес, офіціант, кухар, помічник кухаря, бармен, бариста, кондитер, матрос-рятувальник, біч-бій», — говорить експерт.

Причому на всі ці вакансії цілком можуть влаштуватися і студенти, адже досвід роботи там не потрібно. Експерти відзначають, що активний період таких вакансій — з червня по вересень-жовтень.

Читайте також:  “Під час промови похитнулась і втратила свідомість”: Біля Порошенка впала дівчина-солдат. Це вже 6 випадок за 5 років

«Такі роботи можливі по всій території України — з червня по вересень-жовтень, з повною оплатою відпрацьованого, а в курортних регіонах крім окладу можуть включати ще і проживання-харчування», — зазначила Пашкіна.

У службі зайнятості розповіли, які вакансії ще користуються великою популярністю в Україні:

в сільському господарстві — тракторист-машиніст сельхозяйственной виробництва; робітник з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, робітник фермерського господарства, виноградар, лісоруб;
у переробній промисловості — підготовчих сировини, технолог, оператор лінії харчової продукції, укладальник-пакувальник, підсобний працівник;
в будівництві — бетонщик, дорожній робітник, столяр, штукатур, стропальник, машиніст екскаватора;
в торгівлі — продавець, касир, менеджер (управитель) із збуту;
в готельному і ресторанному бізнесі — кухар, пекар, офіціант, адміністратор, мийник посуду, покоївка;
в сфері туризму і розваг — вожатий (вихователь), провідник пасажирського вагона, робітник з благоустрою.
«Традиційно лідерами із залучення сезонних працівників є компанії, бізнес яких пов’язаний із сезонними коливаннями ринку. Основний масив сезонних вакансій пропонують роботодавці сфери гостинності, аграрного сектора, будівельного бізнесу, організації з благоустрою та озеленення, ритейл «, — говорить Криворученко.

Також експерти відзначають, що в порівнянні з першим півріччям минулого року, зараз спостерігається тенденція збільшення кількості сезонних пропозицій. Так, якщо порівнювати з більш ранніми періодами, то кількість вакансій за перше півріччя 2018 приблизно таке ж, як в першому півріччі 2016 року.

Пошуками сезонної роботи краще затурбується раніше, так як вже під кінець весни вакансій стає менше. Але на літо з’являється багато пропозицій роботи в агросекторі, адже стартує кампанія зі збору врожаю.

В які регіони краще їхати

Найбільше сезонних вакансій з’являється там, де є різні курорти, бази відпочинку, санаторії і просто пляжі. Так, згідно зі статистикою служба зайнятості, найбільше пропозицій сезонної зайнятості в Одеській, Хмельницькій, Вінницькій, Львівській і Київській областях.

Читайте також:  Закордонний паспорт швидко й без корупції: у Франківську відкрився новий сучасний сервіс. ФОТО

А ось в компанії HeadHunter нам розповіли, що, крім перерахованих вище, активно сезонні вакансії пропонують також роботодавці Дніпровської, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областей.

Так, в Одеській області існує великий попит на кухарів і офіціантів з зарплатою від 4 500 до 10 тис. Грн, на покоївок (заробіток від 4 до 6 тис. Грн), а також на продавців і підсобних робітників, які можуть отримувати близько 4 тис. грн. У Хмельницькій області часто шукають провідників пасажирських вагонів з зарплатою в 5 500 грн.

А ось у Вінницькій області затребувані більше сільськогосподарські спеціальності, наприклад, підготовчих сировини (консервів), робітник з комплексного обслуговування с/г виробництва, укладальник продуктів консервування, оператор лінії у виробництві харчової продукції.

На Львівщині шукають також провідників, правда, зарплату тут пропонують побільше — до 7600 грн, а також дорожніх (8 тис. Грн) і підсобних робітників (6 тис. Грн). У Київській області, за даними служби зайнятості, користуються найбільшим попитом на електрогазозварників (9 000-15 000 гривень).

«Сезонна зайнятість, в тому числі з наданням житла, дає можливість вирішити питання тимчасового працевлаштування переселенцям, демобілізованим учасникам АТО, студентської молоді, а також всім, хто бажає працювати на таких роботах», — відзначили в службі зайнятості.

Скільки можна заробити

Середню зарплату на сезонних вакансіях обчислити досить складно. Так, за офіційними даними дохід на таких роботах становить від 3,7 до 15 тис. Грн. Експерти відзначають, що середня зарплата — досить розпливчасте величина, і зустрічаються пропозиції як з мінімальним заробітком, так і з доходом в 15 тис. Грн.

«Якщо говорити про зарплатну вилці, то вона залежить від багатьох факторів: сфера діяльності компанії, рівень відповідальності і обсяг виконуваних завдань, час роботи тощо. Так, наприклад, кухарям-універсалів в регіонах пропонують від 12 тис. грн.

Читайте також:  Жахлива ДТП з українськими дітьми в Білорусі: з’явилися нові подробиці

Садівникам — від 6 500 грн. Покоївкам — від 6 500 грн. Рятувальникам — від 6 тис. грн. Менеджерам прокату велосипедів — від 5 тис. грн. Промоутерам — від 4 тис. грн», — пояснює Криворученко.

Правда, незважаючи на те, що сезонна робота — це непоганий заробіток за короткий час, українці часом досить неоднозначно ставляться до неї, а багато хто боїться стати жертвами недобросовісних роботодавців і шахраїв.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.