facebook

У Чернівцях викладач склав ЗНО, щоб зрозуміти, як допомогти дітям

У школі навчають не всьому. Завідувач підготовчого відділення медуніверситету в Чернівцях Віталій Чорноус готує абітурієнтів до вступу вже 11 років. Зазначає – в останні роки тести стають складнішими, а шкільна програма, навпаки, спрощується.



В результаті прірва між найкращим випускником звичайної школи і дитиною, яка має шанси здати тестування з хімії, і без того вражаюча, стає просто величезною, пише КП в Україні.

Викладач набрав 200 балів – іншого результату і не чекав. Правда, все-таки переживав на тесті – точно такому ж стресу піддаються всі абітурієнти. Вчорашнім школярам, ​​звичайно, складніше.

– Я вирішив скласти тести, щоб поліпшити підготовку до них наших майбутніх студентів і зрозуміти психологію абітурієнта. А для цього потрібно пройти їхній шлях, – зазначає Віталій Чорноус.

Висновки викладача після тестування для випускників не дуже райдужні – в учнів звичайних шкіл здати ЗНО з хімії на 200 балів без додаткової підготовки немає шансів. У тестах маса завдань, які навіть не передбачені шкільною програмою. Є й ускладнені завдання, які дозволені в тестах за правилами ЗНО, але яких, знову ж таки, немає в шкільному підручнику хімії. І жодна апеляція такого типу, за словами викладача, не була задоволена.

– У школі завдання з хімії вивчають тільки в 9 класі, далі фактично самостійна підготовка, – каже Віталій Чорноус. – Наприклад, в тестах я зустрів кілька типів завдань на домішки, суміші, вихід реакції – в школі вони не передбачені, і вчителі вважають за краще не втрачати на них час. Відповідно, діти їх не можуть вирішити, адже навіть не зустрічали подібного. А на ЗНО вони є. Я розумію, що ускладнені завдання розраховані на учнів, які їздять на олімпіади, але їх стає все більше і більше. Сам формат тестів більше підходить для визначення стартового рівня знань, ніж для виявлення талантів.

Читайте також:  В Україні стартує ЗНО: що брати з собою і умови недопуску

Без курсів або репетитора здати немає шансів

Якось наблизити рівень знань, який отримують в школі до того, який потрібно для здачі тестів, можна тільки збільшуючи кількість уроків хімії і посилюючи програму. Або спрощуючи тести ЗНО.

– На жаль, змушений констатувати, що без хорошого вчителя, курсів або репетитора, пройти бар’єр в 150 балів на хімії дуже складно, – каже Віталій Чорноус. – А оцінка в школі – взагалі відносне поняття. Якщо є 15 учнів в класі, і тільки один піднімає руку і щось відповідає, ясно, що вчитель піднімає йому бал, тому що він працює і намагається. Але це зовсім не означає, що у нього достатній рівень знань. Є діти, у яких по хімії 11-12 балів, але рівень знань нижче, ніж потрібно для здачі тестів.

Вивчення тестів минулих років не гарантує успіх на ЗНО. Буває, що укладачі завдань вибирають схожі, тоді є сенс переглянути попередні, але все одно відповідь зі старих завдань на наступний рік не переноситься.

– Випускникам раджу розуміти, про що йде мова, до підготовки підходити комплексно і використовувати різні джерела інформації. Але без хорошого вчителя здати все одно буде складно. Якщо, звичайно, це не спецшкола, де 7 годин на тиждень заняття з хімії, – говорить Віталій Чорноус.

Викладач-відмінник по ЗНО з хімії впевнений, що пройти тести повинен кожен учитель – це буде справедливо, адже як можна готувати дитину до завдань, якщо сам їх не проходив. Це допоможе побачити і зрозуміти, в яких умовах перебувають абітурієнти та через що вони проходять, зрозуміти їх стан і вже відштовхуючись від цього шукати підхід, щоб навчити і підготувати до вступу в інститут. І така перевірка знань серед педагогів повинна бути періодично, головне, щоб вона не перетворилася на формальність.

Читайте також:  Біля Чернівців є джерело, яке лікує очі

Плюси і мінуси

На думку викладача, на ЗНО є як переваги, так і серйозні недоліки.

До перших належить, наприклад, незалежність тестування і об’єктивність.

До других – помилка при перенесенні розв’язань задач на бланк може коштувати вступу до вузу мрії, адже те, що насправді правильно розв’язав, ніяк не доведеш. В усному порядку це було б зробити легше.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.