facebook

Чи можлива приватизація стратегічних підприємств Івано-Франківська?

Своєрідною перчинкою завершального засідання 52-ї сесії міської ради обласного центру, стало озвучення в сесійній залі ймовірності приватизації таких господарств, ключових для життєзабезпечення міста, як «Теплокомуненерго» й «Водоканал».

12fd284398ae679967987dfd1f45cfbc


Власне, то були тільки запитання деяких депутатів до міського голови Віктора Анушкевичуса з приводу тієї можливості. І хоча мер відразу заперечив доцільність такої приватизації, стало зрозуміло, що до цієї теми депутати міськради ще повернуться.

А загалом на другому й останньому засіданні 52-ї сесії міськради розглядали переважно майнові та земельні питання. Якщо минулими роками на такі питання витрачали мало часу, то і тепер чим ближче до майбутніх місцевих виборів, тим складніше стає депутатам домовитись, як поділити об’єкти комунальної власності та земельні ділянки. Сесія мала стати резонансною ще й з огляду на звіт міського голови Віктора Анушкевичуса про діяльність виконавчого комітету за 2014 рік.

Спокійний звіт

Звіт міського голови — це особлива подія. Насамперед тому, що результатом заслуховування цього питання може стати рішення про відставку міського голови. Приміром, торік Віктор Анушкевичус вирішив не звітувати на сесії. Цього року не було жодних натяків на протистояння, яке в попередні роки періодично спалахувало між міським головою та депутатами фракції ВО «Свобода», котрі донедавна утримували більшість у міській раді. Схоже, що ключові політичні сили вирішили спокійно дочекатися кінця каденції і з оптимальних позицій стартувати на місцевих виборах, які мали б відбутися восени 2015 року.

Звіт міського голови за 2014 рік — це доволі масивний документ на 17 сторінках. Тому зосередимося лише на ключових позиціях. Бюджет міста за 2014 рік виконано на 97%. За словами Віктора Анушкевичуса, незначне недовиконання бюджету пов’язане з тим, що міська рада взялася виконувати завищені макропоказники, доведені Мінфіном. Місто спромоглося загалом завершити роботи зі встановлення меж з приміськими селами. Особливо складно було домовитись із Загвіздям через урочище «Нивки», на яке претендували і сільська, і міська ради. Проблемним питанням залишається межа з Угринівською сільською радою. Два гаражно-будівельні кооперативи, розташовані на території Угринова, будь-що прагнуть отримати міську прописку. Також на території села побудовано чимало багатоповерхових будинків, які під’єднують до міських мереж, через що виникає чимало проблем. Крім того, в межах села розташоване і комунальне тролейбусне депо. Домовитися сторонам поки що не вдається. За словами Віктора Анушкевичуса, село вже проситься увійти до міської ради, але для міста ця пропозиція нецікава, оскільки сільська рада вже встигла розподілити всю землю. Крім того, сільське керівництво пропонує обміняти окремі території (про які йшлося вище) на територію заводу ВО «Карпати». За словами міського голови, за такою пропозицією стоїть фінансовий розрахунок, що завод платитиме податки в сільську раду, від чого міський бюджет може втратити до 6 мільйонів гривень на рік. Звісно, що керівництво міста такі пропозиції не влаштовують.

Читайте також:  Чечетова довели до самогубства через секрети приватизації в Україні, - Коломойський

Місто набрало боргів

Найбільшим досягненням Віктор Анушкевичус вважає підписання кредитного договору з ЄБРР на реконструкцію та модернізацію системи теплопостачання міста. Щоправда, за нинішніх валютних коливань залучення кредиту обсягом 7,2 млн. євро може стати непідйомним тягарем для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (ТКЕ). Міський голова припустив, що міській раді доведеться надати фінансову допомогу підприємству, щоб обслуговувати борги. При цьому Віктор Анушкевичус все одно вважає кредит вигідним, адже в разі реалізації передбачених заходів економія на теплопостачанні міста становитиме мільйон євро на рік. Чільник міста також визнав факт, що місто є дуже «закредитованим», і це створює великі ризики. Адже, крім кредиту для ТКЕ, є ще кредит для КП «Івано-Франківськводоекотехпром», а також кредитна угода з НЕФКО на модернізацію системи освітлення.

Ще одним успіхом мер назвав оновлення каналізаційних споруд водоканалу, яке було реалізоване в рамках «Проекту розвитку міської інфраструктури», що фінансує Світовий банк.

Успіхи в медицині та інвестиціях

Міський голова також згадав про масштабний ремонт доріг (зокрема Набережної ім. В. Стефаника), будівництво нових дитячих садків, а також реалізацію проекту «Острів кохання». Крім того, за словами В. Анушкевичуса, справжній прорив відбувся в сфері охорони здоров’я, де впровадили 140 наукових пропозицій. Зокрема, на базі приймального відділення ЦМКЛ створили відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги, яке «не має аналогів в Україні». Також особливий розвиток отримали малоінвазивні методи діагностики та лікування, які забезпечують менше втручання в організм порівняно з хірургічними операціями.

Ще один «прорив» стався в сфері залучення містом іноземних інвестицій. Зокрема, якщо вірити статистиці, в 2014 році іноземні інвестори вклали в економіку міста 246 млн. доларів інвестицій (акціонерного капіталу). Такі цифри вразили депутата міської ради Ростислава Кукурудза, який поцікавився: в яких галузях пролився такий неймовірний «інвестиційний дощ», що становить кілька річних бюджетів міста? Віктор Анушкевичус відповів, що найбільше коштів залучили підприємства харчової галузі й пообіцяв надати депутатові більш детальну інформацію з цього приводу.

Читайте також:  В Буковелі пройшов Рекордний Тролей-Фест: 93-річного чоловіка визнано найстаршим тенісистом України (фото+відео)

У передчутті «великого розпродажу»

Найцікавішою частиною звіту стали питання депутатів до міського голови. До мікрофона підійшов депутат Олександр Бубен, який нещодавно вийшов з фракції «За зміни в Івано-Франківську» (на виборах 2010 року ця політична сила фігурувала під назвою «Фронт змін», а 2014-го трансформувалась у «Народний фронт»), щоб очолити новий громадсько-політичний проект. Депутат, який є головою правління ПАТ «Прикарпаттяобленерго», поцікавився у міського голови: як той бачить розвиток системи теплопостачання міста? Віктор Анушкевичус заявив, що залишається прихильником централізованої системи опалення. За його словами, якби власники індивідуального опалення платили за газ таку саму ціну, як «Теплокомуненерго», то централізоване опалення було би вдвоє дешевшим за «індивідуалку». Міський голова прокоментував і діяльність приватної компанії «СТЕК» (пов’язана з «Прикарпаттяобленерго»). За його словами, «стеківці» не можуть «вийти на нормальні режими теплопостачання» в нічний період через бажання економити енергоносії вдень, коли температура повітря підвищується. В результаті мешканці отримують у своїх квартирах температуру теплоносія на рівні +40 градусів Цельсія.

Олександр Бубен поцікавився також думкою чільника міста стосовно можливості приватизації «Теплокомуненерго» та «Водоканалу». Віктор Анушкевичус заявив, що категорично проти приватизації стратегічних підприємств для забезпечення життєдіяльності міста. За його словами, добрий разда ніколи не буде продавати найцінніше, тим більше в такий кризовий час. Така позиція міського голови не сподобалася депутатові міської ради Ярославу Бачкуру (фракція «Батьківщина»), який порадив Віктору Анушкевичусу не бути таким категоричним стосовно приватизації «Водоканалу». Спіймавши настрій частини депутатів, міський голова не заперечив можливості продажу пакету акцій КП «Електроавтотранс». За його словами, тролейбусний транспорт має великі перспективи завдяки своїй екологічності, однак потребує значних інвестицій у будівництво тягових підстанцій та оновлення рухомого складу.

Читайте також:  Сьогодні на Прикарпаття приїде Міністр культури України

Активізація питання щодо приватизації ключових комунальних підприємств міста не є випадковою. Очевидно, що стратегічні активи, які місто розбудовувало десятками років, стали цікавими для великих політичних гравців загальноукраїнського рівня. Йдеться передусім про фінансово-промислову групу «Приват», головним акціонером якої є дніпропетровський олігарх ігор Коломойський. У період правління Віктора Януковича група не могла реалізувати своїх приватизаційних планів насамперед через такого сильного конкурента, як донецький олігарх Рінат Ахметов. Але після зміни влади група «Приват» спробує перерозподілити власність на свою користь. Зокрема, юристи групи вже оскаржили в судах приватизацію «Західенерго», до складу якої належить і Бурштинська ТЕС.

Шукайте деталі в групі Facebook