facebook

“Больовий синдром, інтоксикація…”: В Україні почалася паніка через напад отруєних павуків. Вже відомо про постраждалих

На Одещині невідома комаха клала на реанімаційне ліжко 30-річну жінку. Жителька села Тузли увечері відпочивала з чоловіком біля лиману, коли її за ногу щось ужалило, йдеться в сюжеті ТСН.



Інтенсивна терапія та доба крапельниць знадобилися, щоб очистити організм від отрути.

 

“Зростав больовий синдром, інтоксикація, набряк, тому родиною було прийнято рішення і чоловік привіз її до нас”, – розповіла заступник головного лікаря Білгород-Дністровської лікарні Ірина Лавришина.

Що саме вкусило жінку, медики достеменно не знають і досі. Та радять, що після укусу слід було впіймати істоту і показати їм, бо тільки після цього лікарі вирішують, яку саме протиотрутну сироватку використати.

“На жаль, комахи не було, ніяких маркерів специфічних не було. Буває дуже складно встановити діагноз, хто здійснив цей укус”, – пояснила лікар.

Пекучий біль у ділянці укусу та кінцівках і запаморочення могла викликати отрута чорної вдови, підозрюють у лабораторному центрі. Саме зараз ці павуки активно розмножуються. Каракурт постійно мігрує, і його часто можна побачити на території від Ізмаїла до Білгорода-Дністровського. Але людей просять не панікувати, а просто бути обережними під час відпочинку. Якщо ж укусив каракурт, треба дотримуватися рекомендацій фахівців.

“Припекти місце укусу обов’язково. Каракурт вражає верхній шар шкіри, і вогнем ми нейтралізуємо частину отрути, не даємо їй далі всмоктатися у кров”, – пояснила керівник відділу лабораторії Тетяна Волкожа.

Каракурти першими ніколи не нападають, а чорна вдова обирає для життя місцевість подалі від людей. З’ясувати, чи не залізли ви на територію каракурта, можна уважно дивлячись під ноги. Чорна вдова зводить хаотичне павутиння, не схоже на мережу інших павукоподібних.

“Ховаються десь у тріщинах у землі, під усілякими корягами, сухостоями. Це може бути небезпечно, коли людина ось так босоніж ходить. Для каракурта характерне павутиння – натягнуті нитки, мов струни”, – розповів ентомолог Сергій Ігнатенко.

Читайте також:  На Одещині мати трьох дітей перервала вагітність і померла: заробляла сурогатним материнством

Пік активності каракуртів на Одещині спостерігають щодесять років, у цей час медики фіксують і збільшення випадків укусів чорної вдови. Минулого і цього року районні лікарні і ФАПи відчувають гострий дефіцит протиотруйної сироватки саме від каракуртів. І якщо випадків укусів побільшає, всіх потерпілих доведеться терміново доправляти до обласного центру.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.