facebook

Українців очікує різкий стрибок цін на електрику: як працюватиме нова схема

Вже з липня 2019 року українці зможуть самостійно вибирати постачальника електроенергії. Замість єдиного тарифу на всю країну з’являться десятки пропозицій – з різними умовами і цінами.

Спершу це призведе до стрибка цін, оскільки тарифи більше не встановлюватиме державний регулятор, пише «Обозреватель».




Згідно з новою схемою у споживачів буде два варіанти, як отримувати електрику:

– купувати у посередників;

– купувати у трейдера.

У першому варіанті генеруючі компанії самі зможуть продавати електроенергію і укладати прямі двосторонні договори зі споживачами. Швидше за все, така практика в першу чергу стосуватиметься великих промислових споживачів, оскільки з ними працювати вигідніше.

Другий варіант передбачає, що розподіл і постачання «світла» розділять.

Обленерго і надалі зможуть заробляти, але постачатимуть електрику інші компанії – трейдери. Саме вони без участі «Енергоринку» укладуть договори з генерацією, розрахують тарифи на електроенергію і запропонують українцям купувати у них електрику.

Зазначається, що споживачам у більшості випадків доведеться здійснювати передоплату, учасникам ринку доведеться окремо укладати договори на поставку, на передачу, на розподіл, брати на себе відповідальність за небаланс. Українці, які не заплатили за електроенергію, миттєво залишаться без «світла» – процедура відключення значно прискориться.

Як вважають в «Укренерго», в разі змови підприємств ціни можуть різко підскочити.

«Однак у майбутньому, пояснюють експерти, коли кількість трейдерів зростатиме, диктуватимуть ціни конкуренція, попит і пропозиція на ринку, тарифи стабілізуються. Зараз же чиновники навмисно завищують вартість електроенергії для промислових споживачів для того, аби компенсувати низькі ціни для населення», – сказано у матеріалі.

Читайте також:  Зарплата прокурорів може піднятися на 30-40 відсотків

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.