facebook

У Калуші відмовилися встановити на калуській школі-ліцеї сонячні панелі

У Калуші комісія з розгляду проектів Бюджету участі відхилила єдиний проект з категорії «Енергозбереження».



За проектом, автором якого є голова молодіжної ГО «Молодий народний рух» Ярослав Шевчук, на даху десятої школи-ліцею пропонувалося встановити сонячні панелі майже на 400 тис. гривень. Висновок управління будівництва та розвитку інфраструктури для цього проекту – негативний, інформують “Вікна”.

Як пояснив начальник управління Богдан Грущак, кошторис проекту не відповідає реальним витратам на його реалізацію. Зокрема, для того, щоб продавати електроенергію, школа має виробити ліцензію. Якщо ж електроенергія буде вироблятися для власного споживання, то в такому разі потрібні акумуляторні батареї, які проектом не передбачені, а вони є дорогими. Крім того, на даний час «Прикарпаттяобленерго» призупинило видачу технічних умов за «зеленим» тарифом. Також УБРІ підрахувало, що, виходячи з терміну експлуатації і потужності, модуль не окупиться.

Автор проекту на засіданні комісії був відсутнім, тож, контраргументів на зауваження посадовців не прозвучало. У соцмережі Ярослав Шевчук зауважив, що його вдруге не повідомили про засідання комісії:

“Другий рік поспіль, мене, як автора проекту, не було повідомлено про те, що відбудуться збори комісії, на якій вирішуватиметься доля проекту чи про те, що проект відхилено. А це вже є порушенням пункту 9 Положення про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Калуш… Питається – де діалог? Наразі маємо трагічно-комедійну моновиставу”.

Член комісії з розгляду проектів Бюджету участі Андрій Найда відреагував на допис і зазначив, що запропонує колегам переголосувати:

“Деякі проекти ми перенесли на розгляд до 10.07 для доробки і уточнення, оскільки були ідентичні ситуації. Пропоную Вам з УБРІ вияснити і усунути всі суперечності, а 10.07 я запропоную комісії переголосувати стосовно Вашого проекту, якщо він буде вже відповідати всім критеріям”.

Читайте також:  Україні загрожує епідемія кору та дифтерії, а коронавірус із нами ще надовго, – ексголовний санлікар

Серед проектів, які отримали негативний висновок відповідних структур, відхиленими є три великі, з бюджетом під 400 тис. гривень, і один малий – більш ніж на 199 тис. гривень. Три з чотирьох –авторства активістів Народного руху України та Молодого народного руху.

За рішенням комісії, 15 проектів Бюджету участі сумарною вартістю близько 4 млн. гривень отримали позитивний висновок і будуть винесені на голосування. До них можуть додатися ще чотири доопрацьовані проекти, максимум – на 1,6 млн гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.