facebook

Новий годинник на франківській ратуші не потрібен: активісти знайшли майстра, який полагодить теперішній

Новий годинник Київського годинникового заводу, який планують встановити на франківській ратуші, обійдеться місту у півмільйона гривень. Відремонтувати старий можна за 100 тисяч гривень.



Про це активіст Юрій Козакевич повідомляє у спільноті “Франківськ який треба берегти”.

Активісти, які працюють над збереженням старого Івано-Франківська, знайшли майстра-годинникаря, який 11 років тому особисто виготовив годинник для франківської ратуші і дав на всі механічні частини довічну гарантію.

Зараз майстер готовий відремонтувати і осучаснити механізм годинника на ратуші за один день.

“Звати майстра Олексій Бурнаєв, він мешкає у Львові і вже багато років займається виготовленням і обслуговуванням вежевих годинників, курантів і карильйонів. На рахунку майстра 70 робіт по всій Україні – Київ, Сімферополь, Мукачево, Львів, Бучач, Коломия”, – пише Юрій Козакевич.

Раніше активісти “Франківськ який треба берегти” пояснили, чому не варто замінювати годинник на міській ратуші.

Теперішній годинник є точною копією автентичного годинника, який висів на ратуші з дня її побудови і до 2007 року. З 2005 року старий годинник ламався і часто не працював, і тому станом на 2007 рік тодішньою мерією було прийняте рішення виготовити копію оригінального годинника, спроектованого ще архітектором 4-ї франківської ратуші Станіславом Треля. Саме це і зробив майстер-годинникар.

Циферблат – зробили наближену копію, механізм – виготовили на той час сучасний. Вага кожного годинника становить 50 кг. Для виготовлення годинника використовували шведську сталь, механічні елементи (шестерні, втулки) виключно металеві довговічні.

“З моменту встановлення годинника у 2007 році ремонт і обслуговування не проводилось. У 2016 році Міськсвітло запросило майстра для огляду годинника і складання кошторису на необхідні роботи. На 2017 рік в бюджеті відповідно вже було закладено 100 тис. грн”, – пише Козакевич.

Читайте також:  В Івано-Франківську біля міської Ратуші встановили хай-тек лавку (фото)

Ці гроші мали піти на наступні роботи:

1. Виготовити захисні жалюзі і за допомогою альпіністів встановити їх в куполі ратуші.
Мабуть, тим діячам, які робили чудо-купол з фальш-золота, чогось не вистачило і ратуша залишилась з відкритими віконними отворами, через які в ратушу затікає дощ і залітають голуби. Одна з чергових злив спричинила замикання електрики годинника.

2. Чистка механізму годинника від бруду і усунення наслідків втручання через неналежну експлуатацію. За час експлуатації годинника механізм постраждав від будівельного бруду, який потрапив на годинник під час ремонтних робіт, які проводились на верхніх ярусах

3. Перенесення і оновлення звукових динаміків з балкона оглядового майданчика в люки купола.

4. Оновлення і осучаснення механізму годинника. А саме: автоматичне переведення зима/літо, супутникове самонаведення, автодокручування, оновлення акумуляторів.

Однак, за словами активіста, у 2017 році передбачені кошти до майстра так і не потрапили, а майстер одержав коментар від влади міста: “гроші пішли на інший проект”. В 2018 році Міськсвітлу не вдалось порозумітись із майстром.

“Міськсвітло заявляє, що майстер відмовився ремонтувати і подаватись на Прозоро. Майстер ж запевняє, що працює через Прозоро у інших містах України і з радістю б погодився відремонтувати свій годинник, однак йому ніхто не пропонував.

Натомість у влади міста виникла ініціатива закупити абсолютно новий годинник за 500 тис. грн з новим дизайном у КГЗ”, – розповідає Козакевич.

Активісти пропонують франківській міськраді логічний та ощадливий варіант. Замість придбання годинника за 500 тисяч залишити старий циферблат, а механізм відремонтувати.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.