facebook

На Прикарпатті зафіксували два випадки отруєння грибами. ВІДЕО

Зважаючи на сезонність, прикарпатські медики очікують зростання кількості отруєнь грибами.

Вже зафіксували два такі випадки на Івано-Франківщині. Медики застерігають: навіть на перший погляд цілком їстівні гриби можуть нести в собі приховану загрозу, йдеться у сюжеті “Каналу 402”.

“Якщо ви вже збираєте гриби, не збирайте їх у лісосмузі при дорозі, тому що гриби мають таку особливість, що можуть накопичувати у собі всі шкідливі речовини. Тому там, де їздять машини чи поблизу промислових підприємств, де є шкідливі викиди, гриби будуть вбирати їх. Коли будете споживати їх, навіть коли здається, що гриби їстівні, це може закінчитися погано через те, що вони набрали у себе токсичних речовин”, – радить завідуюча терапевтичним відділенням міської поліклініки №5 Ярослава Протас.

Сплутати отруйні гриби з їстівними недосвідченому грибнику досить легко. Тому краще не випробовувати власне здоров’я, а придбати такий продукт у перевірених продавців на базарі чи у магазині. Ті, хто торгує грибами на стихійних ринках, запевняють, що досвід мають теж немалий, тому в якості товару впевнені.

У будь-якому разі медики наголошують на необхідності ретельної обробки грибів перед приготуванням. Якщо після вживання з’явилася нудота та запаморочення, не варто гаяти часу.

“Можна для початку випити “Активоване вугілля”, багато рідини, але обов’язково звернутися до лікаря, бо тільки нагальні заходи з промивання шлунка в залежності від ступеня отруєння, адже може наступити і ниркова недостатність, і печінкова недостатність. Подальше лікування треба буде проводити вже у медичному закладі. Ні в якому разі не сидіти і не чекати”, – пояснює Ярослава Протас.

Є категорії людей, яким гриби взагалі протипоказані: діти дошкільного віку, вагітні та ті, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Читайте також:  На Прикарпатті вщент згорів житловий будинок. Кількість потерпілих – встановлюється

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.