facebook

Родина головного лікаря Івано-Франківської ОКЛ використовує кілька приміщень лікарні для ведення бізнесу

Родина головного лікаря Івано-Франківської ОКЛ Остапа Грищука використовує кілька приміщень в цій лікарні для ведення бізнесу та заробляє на постачанні ліків у бюджетні заклади області.



“Антикорупційна платформа” поцікавилася, як родина Остапа Грищука обмінюються тендерними коштами через державні закупівлі, інформує WestNews. Зокрема, підприємство «Фармамаркет», співзасновником якого донедавна був сам головний лікар Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Остап Грищук, здійснює систематичне постачання медикаментів у прикарпатські лікарні.

Відповідно до даних з тільки однієї системи публічних закупівель «Prozorro» за 2017-2018 роки підприємство уклало угод на поточну суму у 2,6 млн грн на постачання фармацевтичної продукції.

«Фармамаркет» жодного разу не брав участь у конкурентних торгах, тобто між цією фірмою та закладами охорони здоров’я укладались виключно прямі договори, де не проводились аукціони. Характерно, що угоди укладались тільки з медичними закладами Прикарпаття.

Найбільше договорів з цією фірмою уклала Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня на постачання ліків, дитячого харчування, засобів медичного призначення тощо. Зокрема, за два роки інфекційна лікарня уклала більше 20-ти угод на суму 1 770 820 грн.

Фармацевтичну продукцію підприємство «Фармамаркет» постачає також у медичні заклади Надвірнянщини, Калущини, Верхнянської ОТГ. Окрім того, «Фармамаркет» системно отримує відшкодування вартості лікарських засобів від департаменту охорони здоров’я ОДА.

Загалом, за даними пошуково-аналітичної системи використання державних коштів «007» протягом 2017-2018 років підприємство отримало більше 6-ти мільйонів гривень за лікарські засоби, які постачало медичним закладам Прикарпаття.

Печать

За даними інформаційно-аналітичної системи YouСontrol, Остап Грищук донедавна був одним з п’яти засновників «Фармамаркету» та мав частку розміром у 25 %.

У е-декларації, Грищук вказав, що минулого року отримав у цій фірмі 80 250 грн дивідендів. Нещодавно (у травні цього року) він вийшов із співзасновників підприємства, а частку передав своїй тещі Уляні Митник, яка є дружиною екс-міністра охорони здоров’я – Зіновія Митника.

Читайте також:  У мережі набирає популярності зворушливе виконання колядки франківськими монахами

Основним видом діяльності ТОВ «Фармамаркет» є роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах.

За даними державного реєстру, підприємство є також засновником трьох аптек, що розміщені на території Центральної районної лікарні Калуша.

У е-декларації за 2017 рік Грищук також вказав, що володіє часткою у розмірі 15% у ТОВ «Лікфарм». Це підприємство також займається роздрібною торгівлею фармацевтичних товарів. Зокрема, має дві аптеки у Городенці, одна з яких – на території Центральної районної лікарні.

У 2017-18 роках «Лікфарм» отримувало тільки відшкодування вартості лікарських засобів від Городенківського районного центру первинної медико-санітарної допомоги та відшкодування вартості лікарських засобів від департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Зокрема, відповідно до даних, оприлюднених у пошуково-аналітичній системі використання державних коштів «007», підприємство «Лікфарм» отримало більше 380 тисяч гривень відшкодування.

Водночас у системі публічних закупівель «Prozorro» оприлюднені тільки угоди на відшкодування вартості лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” від Городенківського районного центру первинної медико-санітарної допомоги на суму у 14 тисяч гривень.

Остап Грищук задекларував 45 445 грн дивідендів, які отримав від цієї фірми. Наприкінці минулого року свою частку в цьому підприємстві Грищук також переписав на тещу.

Так само на постачанні медичної продукції закладам області заробляє і дружина головного лікаря ОКЛ Наталія Грищук. Вона є співзасновницею, ТОВ «Зіма», яке також займається фармацевтичною діяльністю. За 2017-2018 роки підприємство отримало майже 3 млн грн від держустанов.

Підприємство також не приймає участі у торгах з аукціонами, а укладає прямі угоди без конкуренції на постачання медикаментів прикарпатським держустановам. Зокрема, відповідно до даних Prozorro, за 2017-18 рр було укладено 36 угод на загальну суму 895 730 грн.

Ліки та медичне обладнання ТОВ «Зіма» постачало не лише у медичні заклади, а продавало медикаменти освітнім закладам, Івано-Франківській установі виконання покарань (№ 12) (СІЗО) та Вигодському держлісгоспу. ТОВ «Зіма» також системно отримує відшкодування вартості лікарських засобів від департаменту охорони здоров’я ОДА.

Читайте також:  "Хворі роблять цю помилку і гинуть, медики можуть не знати про наближення біди": лікар про штам "Омікрон" (ВІДЕО)

ТОВ «Зіма» має в області сім аптек: в Івано-Франківську (зокрема і в хірургічному корпусі обласної клінічної лікарні), Долині, Снятині (на території Центральної районної лікарні), а також у селі Ланчин Надвірнянського району.

У е-декларації Остапа Грищука вказано, що його дружина у ТОВ «Зіма» отримала дохід 103 120 грн від надання в оренду майна. А основне місце роботи Наталії Грищук – Івано-Франківська міська дитяча стоматологічна поліклініка, де вона за рік заробила 42 585 грн.

Варто зазначити, що Наталія Грищук також є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Сімедгруп» – це приватний клінічний лікувально-діагностичний центр, який працює на території обласної клінічної лікарні.

Законодавство не забороняє головним лікарям підробляти на стороні. Однак використання посади, доступних ресурсів та комунальних приміщень не має перетворюватися у родинний бізнес. А це в українській медицині вже стало звичною практикою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.