facebook

“Воювати за Україну – гріх, бойовики – люди православні, українська мова – вторинна”: у мережі показали відео з Хресної ходи

“Воювати за Україну – гріх, бойовики – люди православні, українська мова – вторинна”: у мережі показали цікаве відео з Хресної ходи московських попів



Під час Хресної ходи в Києві, яку 27 липня організувала УПЦ Московського патріархату, активістам вдалося взяти “інтерв’ю” в одного з ченців Почаївської лаври, який запевняв, що українська мова “негарна і вторинна”, а проти “ЛДНР” не можна воювати.

Відео з одкровеннями ченця на своїй сторінці в Facebook опублікував користувач Євген Штурмак.

На питання, чому монах так кострубато розмовляє російською мовою, він відповів, що переучує себе.

“Ну, по-російськи красивіше. А сама українська мовуа – це вже вторинне, відірване від коренів. Вона не підходить нам. У нас навіть служби нею ніколи не ведуться”, – сказав монах.

 

Крім того, він заявив, що українські воїни не повинні захищати свою країну, адже це “братовбивча” війна. Більше того на пряме запитання, кому належить півострів – Україні чи Росії – він відповів, що православним.

“Воювати за Україну не можна. Це – гріх. Це братовбивча війна проти православних. “ДНРівці” – люди православні. Я добре їх знаю, вони приходили до нас. І вони борються за свою справу, їм бог допомагає. Це безумовно божа справа. А в Україні влада безбожна, тому за Україну воювати – це гріх”, – заявив чернець, який так і не назвав себе.

Разом з тим варто відзначити, що 28 липня в Києві будуть святкувати річницю хрещення України-Русі, і в цей ранок Україна продемонструє єдність всіх церков, що стане досить потужним сигналом. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час зустрічі з делегацією Вселенського патріархату в Києві.

Читайте також:  “Напад” на церкву Московського патріархату на Франківщині: поліція спростувала інформацію попів

 

Для нас також важливо, щоб українська церква була об’єднана. Молимося за це разом з вами. Спасибі вам за ваші зусилля”, — заявили посланці Вселенського патріарха.

Порошенко висловив сподівання, що саме під час цьогорічного святкування річниці Хрещення Русі Вселенський Патріарх прийме та озвучить історичне рішення про створення єдиної помісної церкви в Україні.

“І, звичайно, Вселенський патріарх займе місце в історії творення Української держави… Для більшості українців дуже важливі слова Його Святості про те, що Україна не є канонічною територією Російської православної церкви. Що передача в 17 столітті контролю Москві проходила неканонічним чином. І так само, як і ми, Його Святість вважає нашою Матір’ю-Церквою саме Константинопольський патріархат”, — підсумував президент.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.