facebook

Омелян: Московський “патріархат” нехай казиться. Пакує гроші і речі, підбурює людей. Вони вже в минулому

Жителям РФ залишилося вирішити, Московія все ще “православна”, чи, як раніше, мусульманська держава, заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Україна 1030 років тому стала християнською державою, і князя Володимира сильно здивували б претензії Москви на його спадщину. Таку думку висловив 28 липня міністр інфраструктури України Володимир Омелян у Facebook.

“Він [Володимир] би точно здивувався, що потім світ поділиться на католиків і греко-ортодоксів, що немиті почвари з московських боліт раптом оголосять його, князя Русі, правителем “Київської” Русі, щоб спробувати довести легітимність інших “Русей”, та ще й перейменують Московію на Росію, оголосивши себе, князьків за ханським ярликом, його спадкоємцями і третім Римом”, – підкреслив він.

Міністр додав, що князь Володимир дуже б здивувався, що “московська релігійна секта” в XVII столітті встановить контроль над Українською православною церквою, обдуривши Константинополь і наполягаючи, що Володимир, “чи не одночасно з киянами хрестив москвичів, які на місці боліт побудують першу ізбу лише через декілька століть”. “Але все повертається на круги своя. В Україні буде власна помісна церква, як була здавна”, – запевнив він.

Омелян подякував президенту України Петру Порошенку за роботу над наданням Константинополем томосу про автокефалію української церкви.

“Хресна хода сьогодні мала шалену енергетику. Під синьо-жовтими прапорами, із відкритими обличчями, на славу Україні. Бо, направду, тут ідеться не лише про церкву, але й про державу! А Московський “патріархат” нехай казиться. Пакує гроші і речі, проплачує рекламу і підбурює людей. Вони вже в минулому. Єдине завдання – вирішити, чи Московія все ще “православна”, чи вже, як колись, мусульманська держава”, – підсумував він.


У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати томос – указ про автокефалію православної церкви в Україні.

17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко на нараді з керівництвом парламентських фракцій розповів, що 9 квітня у Стамбулі провів багатогодинну зустріч із Варфоломієм і членами Синоду.

“Я можу вам оголосити приємну новину, що на сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви”, – підкреслив глава держави, додавши, що не може поки розкривати подробиці переговорів.

Після цього УПЦ Київського патріархату й Українська автокефальна православна церква закликали підтримати зусилля зі створення єдиної української церкви.

Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Московського патріархату Миколай Данилевич у відповідь заявив, що ініціатива завершиться “великим пшиком”.

27 липня представники вселенського патріарха Варфоломія в Києві вручили Порошенку послання від ієрарха, у якому той підтримав надання автокефалії українській церкві.

Читайте також:  На будівництво доріг Прикарпаття за три роки було спрямовано три мільярда гривень

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.