facebook

Пані, певно, ви ніколи не були молоді. Не носили коротких спідниць, не кохали, не жартували. З колиски були злoю пенсіонеркою

Маршрутку штурмували, наче вoрoжі пoзиції. Час «пік». Люди поверталися з роботи і прибували на вокзал приміські електрички. Ще й дощ почав накрапати.


З двома непідйомними торбами Ліда ледве запхалася в автобус. Водій віз пасажирів так, наче то були мішки з картоплею. Коли вчергове різко загальмував, дівчата, які стояли поряд, полетіли на Ліду.

– Триматися не можете? – гаркнула жінка.

– Вибачте, ми ненароком, – мовила одна.

Але Ліда «завелася» і на адресу дівчат та всієї молоді посипалась купа звинувачень. І такі, і сякі…

– Пані, певно, ви ніколи не були молоді, – сказала та, яка її перепрошувала. – Не носили коротких спідниць, не кохали, не жартували. З колиски були злoю пенсіонеркою.

Ліда вмить прикусила язика. Вона ще не пенсіонерка. Просто, виглядає…

На своїй зупинці ледве виволокла торби. І відчула до себе жaлість. Аж в очах «засльотилося». Зачепило її те дівчисько…

Переступивши через поріг квартири, гепнула сумками біля порогу.

– Стьопко, – гукнула до чоловіка, – занеси-но все до кухні.

– Чекай, дай подивитися, що той депутат скаже. О, так, так… Пора про людей подумати, – ледве відірвав очі від телевізора чоловік.

– А про мене ти коли-небудь подумаєш? – знову «заводилася» Ліда.

– Мамо, чого ви кричите? – виглянула зі своєї кімнати донька.

– Скажи своєму, щоб сумки в кухню заніс.

– Славко спить.

– Переробився?

– Та шукав, шукав він роботу…

– Що чоловік, що зять… одна непотріб, – злісно кинула Ліда і поволокла свою ношу до кухні.

Розбирала сумки, а з голови не виходили слова дівчиська. Як це вона не кохала? Кохала! За Стьопкою колись в річку вскочила б, хоча плавати не вміє. Був першим хлопцем на селі, якби то знаття, що він таке ледащо.

Читайте також:  Чоловік намагався зґвaлтувaти дівчину у туалеті ТРЦ. ВІДЕО

І гарною в молодості була. Одна коса чого вартувала. Це тепер – «хімія» на голові. Місько з сусіднього села вірші писав. Болотом до клубу три кілометри заради неї чалапав. Дарма насміхалася з його залицянь. Тепер Місько у начальниках ходить. А трійочниця Галька, дружина його, – в панях.

І коротку спідницю носила. Батько не раз сваpився, що колінами «світить». Бувало, виходила з дому в довгій сукенці, а в подружки, на танці, перевдягалась в «міні».

Коли ж то останнім часом в її шафі обновка з’являлася?

Усе життя годить Стьопкові. Сама винна, бо так навчила. А тепер хлоп не знає, де ложки лежать. І на жодній роботі не може довго втриматися. Тяжко йому. На дачу теж не витягнеш. Зате перед телевізором днював би й ночував. Нічого в хату не приніс. Якби її батьки не допомогли, то замість трикімнатної квартири досі тулилися б у малосімейці…

І доньці годила. Все найкраще – дитині. Вивчила. Зараз медсестрою в поліклініці працює. Але так на роботу нарікає, наче щодня вагони розвантажує.

У Ліди також диплом є. Виховательки дитсадка. Навіть не пам’ятає, куди ту синю книжечку поклала. Що в тому дитсадку заробиш? То до Польщі на сезонні роботи їздила, то на ринку стояла. Тепер з бригадою ходить ремонти робити. Через зиму ще помарафетить чужі оселі, а навесні знову до Польщі подасться.

Зять… Щоб йому! Роботу півроку шукає. На малу зарплату йти не хоче, а великої не пропонують. Донька на свою платню волоче. І Ліда…

Так і живе – для чоловіка, для доньки. А тепер ще й для зятя. Власне життя щодня відкладає на завтра. Не помічає, як воно пролітає. І якби нині її не назвали пенсіонеркою…

Читайте також:  У Франківську за спробу обманути патрульних поліціанти склали протокол на 22-річну жінку

– Що буде на вечерю? – запитав чоловік. – Чогось доброго хочеться.

І це Ліду «добuло». Не знала, до чого причепитися, аби вихлюпнути злiсть і жаль. Погляд перечепився через надщерблене горня. Червоне з білими горошками, старе, незграбне. Таке, як її життя. Спересердя кинула горня в смітник. За ним туди ж полетіли ще кілька «порaнeних» горнят, потріскані тарілки, надщерблена склянка.

В серванті стоїть посуда не чіпана. Збирала, збирала… Кому потрібні ті кришталі, сервізи надцятирічної давності, скляночки з «позолоченими» вінцями? Коли з них їсти-пити? На тамтому світі?

– Ти що, з глузду з’їхала? – заволав Стьопка, побачивши в сміттярці купу посуди.

– Будеш їсти з нової!

– Я що, пан?!

– Я б тобі сказала, хто ти… не шляйcя під ногами.

Від перепалки прокинувся зять. Поцікавився, що трапилося. Але теща глипнула таким поглядом, що того вмить здуло.

Сімейство вляглося спати, а Ліда сиділа в кухні з горням холодного чаю. Неправильно вона живе. Правду сказало дівчисько в автобусі. Не жінка, а загнана конячка. Руки порепалися, бо не вміє біля землі в рукавицях працювати. Крему собі шкодує купити. До перукарні ходить не тоді, коли треба, а коли дуже треба. А як дівкою була, то не тільки собі, а й подружкам красу наводила: і «льоки» на пuво крутила, і вії підфарбовувала.

Як то каже сусідка Ксеня? Молодість не повернеш, але нормальний вигляд при бажанні завжди можна мати. Ксеня за Ліду старша, але з вигляду не скажеш. Ксені було несолодко. На трьох роботах часом гарувала. Двох синів на ноги сама ставила, бо овдoвіла рано. Проте, як би тяжко не було, тримала марку. «Жовчі» не набралася. А Ліда «заводиться» з півслова.

Читайте також:  Прикарпатців просять допомогти у пошуках зниклої безвісти жительки Галицького району (ПРИКМЕТИ)

Вилила холодний чай. Сполоснула горня. Витерла сльозу…

– Збираєшся на дачу? – вранці запитав Стьопка. – Нині субота. В матрисі буде багато людей. Але автобус коштує дорожче.

– Нікуди я не їду. Справи маю.

– Це ж які? Вже капусту пізню пора збирати. Квасити.

– Треба? Їдь, збирай і квась. Зять у поміч!

Стьопка отетеріло дивився на дружину. Ліда попрямувала до дверей.

– А сніданок?.. – промимрив услід.

Ліда йшла вулицею і думала: чи то спершу на голові порядок навести, чи в одяговий магазин зайти. Глянула на своє відображення у вітрині. Ні, таки спочатку треба позбутися «хімії». Добре, що вона відросла.

– У вас гарне густе волосся, навіщо ви його «хімією» псуєте? – запитала молода дівчина-перукар. – То що будемо робити?

– Щось… аби було… на ваш розсуд.

– Зафарбуємо сивину. Зараз колір підберемо. Підстрижемо. Коротко. Вам пасуватиме. Ви чимось схожі на мою маму. Я їй такі модні зачіски роблю!

– Певно, ваша мама молодша за мене.

– Я пізня дитина. Мама вже на пенсії. Але любить виглядати гарно. То що, експериментуємо?

– Може, ще брови трохи підправити…

Ліда аж закрила від несподіванки очі. З великого дзеркала на неї дивилася інша жінка. Помолоділа. З незвичним відтінком волосся. З незвично короткою стрижкою. Майстерно укладеною. Тільки одяг не пасував до нового образу.

Дівчина-перукар приязно усміхалася:

– Подобається?

– Дуже. Дякую.

Того дня з’явились обновки в гардеробі.

…Стьопка підозріло дивився на дружину. З якої радості такі «реформи»?

Зять не міг второпати, чому теща раптом змінила імідж.

Донька прикидала, скільки все це коштує.

А Ліда не збиралася нікому нічого пояснювати…

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.