facebook

Щоб не відчувати себе бідними, 42% прикарпатців хочуть заробляти до 10 тисяч гривень

Середньомісячні загальні доходи пересічного домогосподарства Івано-Франківщини у 2017 році становили 10 165 грн, що на 39,9% більше, ніж у попередньому році.
Такого висновку дійшли фахівці Головного управління статистики в Івано-Франківіській області за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке щорічно проводиться органами Держстату. бідними

Рівень середньомісячних еквівалентних загальних доходів одного прикарпатця у 2,6 раза перевищив рівень законодавчо встановленого прожиткового мінімуму (1603,67 грн). Також цей дохід на 44% більший фактичного прожиткового мінімуму (2941,46 грн). Впродовж останніх трьох років значно зменшилась частка прикарпатців із загальними еквівалентними доходами за місяць нижче фактичного прожиткового мінімуму: із 43,9% у 2015 році до 18,7% у 2017 році. При цьому середньорічний розмір фактичного прожиткового мінімуму за цей період зріс на 30,3%.

Основним джерелом наповнення сімейного бюджету залишаються доходи від зайнятості, які склали 52,3% усіх надходжень. Із цих доходів 44,4% становила оплата праці, 7,9% – доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості. Частка пенсій, стипендій та соціальних допомог (включаючи готівкові і безготівкові пільги та субсидії) склала майже чверть усіх ресурсів. Значну частину займали допомоги від родичів та інших осіб грошима і продуктами харчування. Використані заощадження, позики, повернені домогосподарству борги тощо становили 15,5%.

У 2017 році середньомісячні сукупні витрати середньостатистичного домогосподарства Прикарпаття склали 8948 грн, що на 28,9% більше, ніж роком раніше. У їх структурі переважали витрати на продовольчі товари та харчування поза домом – 51,8%. На придбання непродовольчих товарів сім’ї направляли 32% усіх видатків, на оплату послуг – 10,2%. Частка інших витрат (допомога родичам, купівля акцій, нерухомості, будівництво, капремонт, вклади до банків) збільшилась у порівнянні з 2016 роком на 1,4 в.п. і склала 6% сукупного рівня.

Читайте також:  У Франківську капітально ремонтують вулицю Слави Стецько

За результатами модульного опитування домогосподарств щодо самооцінки їхніх доходів, щоб не відчувати себе бідними, 42% домогосподарств нашого краю вважають, що їхній грошовий дохід повинен становити від 9 до 10 тисяч гривень на одну особу в місяць, 16,6% – понад 10 тисяч гривень. Половина сімей області впевнені, що за їхній добробут несе відповідальність як держава, так і вони самі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.