facebook

На Городенківщині планують відреставрувати два старовинних храми за сприяння польських меценатів

Днями науковці з Польщі та Прикарпаття обговорили питання реставрації двох старовинних храмів на Городенківщині. Мова йде про костел у селі Михальче та костел Непорочного зачаття діви Марії у місті Городенка. Обидві споруди зведені у 18 столітті.



На Городенківщині побувала делегація науковців із Республіки Польща та керівництво Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, серед яких: професор ПНУ Ігор Цепенда, проректор Віктор Єджейец, професори факультету консервації і реставрації мистецьких творів Януш Смаз та Яцек Мартусевіч Варшавської Академії мистецтв.

Під час відвідин архітектурних пам’яток обговорювалися питання щодо реставрації даних храмів за сприяння меценатів із Польщі, інформує “Галка” з посиланням на прес-службу Івано-Франківської облдержадміністрації.

Керівник районну Роман Жичицький розповів про архітектурну цінність цих пам’яток та роботи, які проведено для їх збереження.

Довідково.
Костел у Михальче почали будувати на початку 18 століття. Його зводили близько 50 років, однак рядянська влада зруйнувала його дуже швидко – за один рік. Він рахується одним з найдавніших польських храмів в області. Зараз храм знаходиться у занедбаному стані.

Щодо другого храму, за інформацією вільної енциклопедії “Вікіпедія“, костел Непорочного зачаття діви Марії у місті Городенка споруджено протягом 1745—1769 років на замовлення Миколи Василя Потоцького за проектом архітектора Бернарда Меретина у співпраці з «галицьким Мікеланджело» — скульптором Йоганом Георгом Пінзелем. Вважається першою спільною роботою двох митців і однією з найцінніших пізньобарокових пам’яток на території колишньої Речі Посполитої. До комплексу входять також корпус монастирських келій та колона зі статуєю Пречистої Діви Марії.

Читайте також:  “Обираємо Німеччину”: Польща програє боротьбу за українських заробітчан

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.