facebook

Астрономи отримали унікальні фотографії лавового озера на супутнику Юпітера

Фотографії Іо довели, що під товстою кіркою із застиглої лави в жерлі Локі сховане величезне лавове озеро.

1618363



Наземному телескопу LBT вдалося отримати унікальні знімки 200-кілометрового вулкана Локі на поверхні Іо, найбільш неспокійного небесного тіла Сонячної системи, і детально розглянути гігантське озеро з лави в його жерлі, заявляють планетологи у статті, опублікованій в Astronomical Journal.

“Раніше нам вдавалося побачити яскраві і вельми розмиті плями, що спалахували в різних точках на поверхні Локі минулими роками. Чіткі фотографії з інтерферометра LBT вперше показали нам, що ці спалахи випромінювання виникають одночасно в різних точках всередині жерла. Це свідчить про те, що підковоподібна форма Локі виникла завдяки існуванню в ньому активного лавового озера, чиї надра активно перемішуються”, – заявила Імке де Патер з університету Каліфорнії в Берклі.

Рідкісні знімки проходження трьох супутників Юпітера по диску

Де Патер і її колеги отримали одні з перших фотографій найбільшого вулкана Іо з часів прольоту “Вояджера” повз супутники Юпітера в 1979 році за допомогою незвичайного інфрачервоного телескопа-інтерферометра LBT.

LBT складається з двох дзеркал діаметром 8,4 метра, які об’єднані у віртуальну 23-метрову поверхню за допомогою обчислювальних алгоритмів й особливої ​​методики спостережень. Наприкінці квітня поточного року інша група вчених продемонструвала, що роздільної здатності цього телескопа виявилося достатньо для того, щоб побачити екзопланети в найближчому до нас “двійнику” Сонячної системи, планетарній HR 8799 у сузір’ї Пегаса.

Знімки Іо, отримані авторами статті за допомогою цього телескопа, виявилися досить чіткими для того, щоб підтвердити давні підозри планетологів – під товстою кіркою із застиглої лави в жерлі Локі сховане величезне лавове озеро. Його магма періодично вибирається на поверхню небесного тіла біля країв жерла, що й породжує ті спалахи, які помічали астрономи під час спостережень на інших телескопах.

Читайте також:  Може тривати два роки: вчені зробили тривожну заяву про коронавірус у світі

Як вважають автори статті, подальші спостереження за Локі та іншими вулканами Іо допоможуть їм оцінити, як гравітаційна взаємодія Юпітера і його найбільш неспокійного супутника приводить до розігріву надр планети і сплесків геологічної активності. Такі спостереження життєво необхідні для того, щоб зрозуміти, які небезпеки можуть загрожувати зонду Io Volcano Observer, який NASA планує відправити до Іо у 2021 році.

Шукайте деталі в групі Facebook