facebook

Як влаштувалися емігранти з України в Португалії (відео)

У Португалії офіційно живуть 44 тисячі українців. Неофіційно – в два рази більше. Якщо ще 15-20 років тому заробляти сюди переїжджали каменярі на будівництво, то тепер поїхали вчителі і лікарі, інженери і музиканти, менеджери і режисери.

Мінімальна зарплата в Португалії одна з найнижчих в Євросоюзі – 557 євро, пише “Сьогодні”.

Українець Дмитро з Севастополя три роки тому переїхав у місто Порту. Його батьки так і залишилися на анексованому півострові.

“При питаннях “Ти хто?”, “звідки?”, я природно відповідаю, що я українець. Я з України і в 90% випадків отримую уточнювальне: а, Poсія. І з цього моменту я починаю витрачати час на пропаганду в кращому сенсі цього слова. Вони з великим подивом перепитують: “Та ви що? У вас до цього часу вiйна?” – розповів Дмитро.

Українка Надя відкрила магазинчик в Порту і каже, що португальцям сподобалися українські продукти.

“Вони приходять за нашим пивoм, морозивом, солодощами, чаєм. Вже навчилися їсти вареники і пельмені. Всі беруть, навіть сметану і кефір. Є дуже багато тих, хто приходить за нашим кефіром, тому що у них немає такого”, – говорить Надя.

Роман з Дніпра в Порту переїхав не знаючи мови, крім pосійської та української. За три роки вивчив і зрозумів, що португальцям простіше розповісти про Україну, згадуючи футбольних зірок. Зараз він сам собі режисер, оператор і продюсер. Поки заробляє зйомками реклами, весіль та дитячих свят.

“Коли мене запитують, звідки ти, з якого міста, я кажу – з Дніпропетровська, Дніпра. Вони такі, ааа, є клуб “Дніпро”. Я кажу, там Коноплянка грав раніше. А, Коноплянку знаємо. Якщо вони, наприклад, не пам’ятають слово Україна, я їм кажу: Андрій Шевченко. Відразу згадують”, – поділився Роман.

Інженер за освітою Дмитро в Україні займався бізнесом. Каже, що ризики прогоріти однакові скрізь, а от умови для підприємців дійсно різні. Подання фінансової звітності в Україні відрізняється від португальської.

“Якщо я уявляю собі, що буду займатися цим і мені потрібно легально це робити, я просто йду у відповідний орган, він називається консерваторія. Тобто орган, що відкриває бізнес – це в Португалії консерваторія”, – пояснив Дмитро.

Читайте також:  Підконтрольний владі орган, що допомагає корупціонерам, – Шабунін про НАЗК

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.