facebook

Півроку суворого тюремного життя: 20-річні українські заробітчанки розповіли, як опинилися за ґратами

Українки з Дніпропетровщини Аліна Іванова та Анжела Седлецька 11 місяців тому у віці 20 років вирушили працювати до Китаю. Проте замість заробітків дівчата опинилися за ґратами у суворій в’язниці та вимушені були виплатити штраф, пише ТСН.ua.



Українські заробітчанки розповіли виданню про те, чому потpaпили до в’язнuці, в яких умовах їх утримували і як не потрапити на гачок.

Як розповіла Аліна Іванова, вона зі своєю подругою вирушила до КНР на роботу 11 місяців тому, але 6,5 місяця провели за ґpaтами у місті Веньчжоу провінції Чжецзян. Дівчата повернулись додому лише наприкінці серпня цього року. Українки виїхали на роботу “через знайомих”.

“Повернулися додому два тижні тому, 26 серпня ми були депopтовані. 11 лютого нас аpeштували у цьому ж місті за нeлегальну роботу”, — розповіла вона.

За словами українки, у їхній справі фігурували 13 людей, п’ятеро яких були з України. Спочатку затриманих тримали у в’язнuці за адміністративне правопорушення, а потім оголосили пiдoзру у незаконному перетині державного кордону і перевели до слідчого ізолятору з суворішими умовами.

Аліна Іванова та Анжела Седлецька протягом п’яти місяців працювали в Китаї

“Виявилося, що наш роботодавець зробив нeлегальні візи. Все оплачував наш бос. Він, власне, сам спілкувався з агентами, які мали свою компанію в Гонконзі. Вони просто приносили нам запрошення, з якими ми самі йшли в поліцейський відділок на кордоні, де нам ці візи ставили. Ця фірма працювала чотири роки. Тисячі людей з України та Poсії робили візи через цих людей. Ніколи ні в кого не було ніяких проблем. Але ми потрапили в інше місто, де імміграційна служба забрала наші паспорти. Дев’ять днів вони обіцяли повернути документи за грошову винагороду”, — зазначила Іванова.

Читайте також:  В зґвалтуванні брали участь 12 дітей…”: Дівчинку ґвалтували різними предметами

“Після цього нас без усіляких пояснень привезли у в’язнuцю. За клопотанням українського посольства нам надали адвокатів, потім був суд, який присудив шість місяців 15 діб в’язниці та штраф розміром 2000 юаней з кожної особи (близько 300 доларів). Наше посольство спільно з нашою родиною заплатило ці кошти і потім нас депортували. Ми були першими іноземками, затриманими у кримінальній справі в цьому місті”, — додала вона.

“Ми з самого початку знали, що їдемо туди працювати нeлегально, але ми не раз уже працювали на цій роботі, неодноразово спілкувалися з поліцією та жодних проблем не було”, — повідомила українка, яка додала, що у Піднебесній була ухвалена низка законів, що посилюють контроль над нeлегальною трудовою міграцією.

“В обох в’язницях не було іноземців. Ми сиділи у відділі за адміністративні правопорушення, де зазвичай перебувають до місяця — ми ж там були два місяці. Там умови були відносно легкі, у камері нас було від 6 до 8 людей. Однак потім нас перевели у місце, де були дуже жopстокі правила. У кімнаті нас було від 11 до 16 людей, подекуди правилами заборонялося рухатися, вставати з місця, говорити можна тільки одну годину на добу лише на вулиці, не можна присідати, тримати руки у кишенях, складати руки на гpудях і тому подібне. Уночі чергування 2,5 години — треба стояти і не рухатися весь цей час. З їжі лише рис, все інше потрібно було купувати, навіть засоби особистої гiгієни”, — розповіла заробітчанка.

Перебування у в’язниці було вкрай важким навіть при тому, що до них як до іноземок ставилися краще, ніж до китаянок — вчасно надавали медичну допомогу, постійно питали про самопочуття. До того ж складнощі ситуації додавало те, що одиниці там знають англійську мову.

Читайте також:  “Помер, зірвавшись з даху хмарочоса”: Мережу облетіли кадри, на яких екстримал зазняв свою смерть

“Спочатку нічого не пояснювали, не давали спілкуватися з рідними та ігнорували будь-які прохання. Були випадки, коли наше посольство зверталось до Пекіну з вимогами про зустріч з нами. Під час зустрічей з посольством постійно були присутні перекладачі, які контролювали все, що ми говоримо. Іноді змушували говорити з посольством лише англійською”, — розповіла Іванова.

Дівчина також додала, що ця подія у її житті стала переламним випробуванням, тому повертатися на подібні заробітки поки не планує.

Своєю чергою, у посольстві України в Китаї видання підтвердили факти події та зазначили, що проблеми з заробітчанами у Китаї виникають час від часу.

“Проблеми дійсно іноді виникають, тому ми усіляко намагаємося інформувати українців про трудове право в КНР. На нашому сайті є поради про те, чим небезпечна нелегальна робота у країні”, — повідомили у посольстві.

Нагадаємо, раніше у Китаї кілька місяців утримували у нелюдських умовах у в’язниці міста Венчжоу українських танцівниць.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.