facebook

“Просили знайти верблюда у 3 години ночі. Там і знайшла майбутнього чоловіка” – як українка відкрила бізнес в Еміратах (фото)

Українка Олена Зінченко у 2011 році поїхала працювати батлером – завідувачем господарством, мажордом у один з дубайських готелів. Там і знайшла майбутнього чоловіка – уродженця Узбекистану, який займався консьєрж-сервісом близько 5 років. У 2014 році вона запропонувала чоловікові відкрити власний бізнес, пише gazeta.ua.



“Чоловіка не асоціювати з якимось конкретним готелем, йому просто телефонували і просили знайти то вертоліт, то авто, то верблюда о 3 годині ночі“, – говорить Олена.

Консьєрж-сервіс – окремий вид послуг, їх надають туристам понад те, що пропонує в своєму пакетній пропозиції туроператор. Звичайна компанія не надасть Bugatti з порцеляновими дисками, а у нас це є. Нам можна зателефонувати о першій годині ночі і замовити на 4 ранку манікюр.

Працювала спільно з чоловіком через півроку після заснування бізнесу, коли клієнтська база розширилася. Співробітників на роботу не наймаємо, оскільки існує високий ризик, що вони використовують наші напрацювання для власного бізнесу. Простіше зробити висновок субпідрядний договір зі спеціалізованою компанією. Співпрацюємо в основному з туроператорами, які привозять гостей з усього світу. Якщо ті нас знають, то, звичайно, розглядаємо і індивідуальні запити.

Щоб відкрити бізнес в Еміратах знадобилося близько $ 10 тис. Гроші знадобилися на оформлення та оплату послуг місцевого жителя. В принципі, можна відкрити бізнес і без участі араба, але тоді не скрізь дозволяють брати в оренду офіс, не можна відкрити рахунок в банку, не буде можливості брати участь в тендерах. У нас до того моменту вже був хороший друг сім’ї з місцевих жителів, так що обійшлося без проблем.

Окремих податкових зборів в ОАЕ немає, але з січня 2018 року розпочали стягувати ПДВ в розмірі 5%. Щорічно потрібно оплачувати і продовження ліцензії на ведення бізнесу. Вартість ліцензій варіюється в залежності від КВЕДів. Найдорожче ведення медичного та освітнього бізнесу. За ліцензію для приватної школи, а таких в Дубаї більшість, в рік потрібно заплатити не менше $ 400 тис.

Читайте також:  Симптомів не було: в Маріуполі 19 медиків заразилися COVID-19 на операції

“Вести бізнес там нескладно, але в ОАЕ мало людей, які володіють інформацією. У мене були ситуації, коли потрібно здати документацію, але там тобі не розкажуть, де оформляти, ставити печатку, як оплатити. Але можна зіграти на особистій чарівності і скористатися перевагою, що ти світлошкіра дівчина-блондинка. І тут є свої Лайфхак: потрібно вибирати араба років за 50. Ця вікова категорія застала часи, коли вони спали під одним навісом з верблюдами і бачили, як з розвитком нафтової галузі будувалася країна. У молоді злегка зневажливе ставлення до іноземців“, – додає Олена Зінченко.

В ОАЕ проживають близько 82% експатів. Для спілкування досить англійської мови. Араби дуже поважають тих, хто знає їх рідну мову. У сфері послуг це відчувається не так сильно, але в торгівлі товарами – істотний бонус.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.