facebook

Українці – найбільші мігранти?! Але чи так це насправді? Розвіюємо міфи

Українці – не найактивніші трудові мігранти в Європі, попереду нас — Румунія. Але зовсім поруч — Литва, Хорватія та Португалія, пише “Укрінформ”.

У нас же панує поширений міф про те, що такої трудової міграції, як в Україні, немає в жодній європейській країні, бо у нас “все погано”. Але чи так це насправді?

У Європейському Союзі за останні 10 років трудових мігрантів побільшало на 1,3% – такі дані наводить Євростат. Усього ж поза межами своїх країн станом на 2017-й працюють 3,8% громадян Європи.

На перший погляд, цифра не надто вражаюча, але якщо подивитися на статистику трудової міграції окремих країн, то можна побачити цікавіші дані. Рекордсменом із трудової міграції Євростат називає Румунію, де п’ята частина працездатного (20-64 роки) населення, 19,7%, перебувають на заробітках в інших країнах.

У половині європейських країн такі ж процеси, всі хочуть жити краще


Окрім Румунії, за даними Євростату, чималий відтік працівників спостерігається і в Литві (15%), а також Хорватії (14%), Португалії (13,9%), Латвії (12,9%) та Болгарії (12,5%). Тобто сміливо можна сказати, що трудова міграція — знайомий процес для багатьох країн. Недарма ж у Європі однією із “чотирьох свобод” (вільний рух товарів, осіб, послуг і капіталів) Договору про функціонування ЄС є свобода руху осіб.
Тобто громадянин Євросоюзу може безперешкодно переміщатися між країнами союзу з метою проживання, роботи та навчання. Договір передбачає зокрема взаємне визнання професійних кваліфікацій, причому держави – ЄС – в межах спільної програми заохочують обмін молодими робітниками. Адже природно, що активна молодь шукатиме собі краще місце під сонцем, тобто країну, де вищий рівень зарплат.
Приміром, середня зарплата у Польщі становить €750, в Чехії – €870, Італії – €1760, Німеччині – €2300, Ірландії – €2500. І якщо найбільше українців із середньою зарплатою у €250 нині виїздять до сусідньої Польщі, то не дивно, що ті ж поляки найчастіше виїздять до Німеччини у пошуку кращих зарплат та умов праці. А там між іншим відтік трудових кадрів – лише 1%, і приблизно такі ж показники у Великої Британії, Швеції та Франції.

Читайте також:  "Безвіз" не допоможе. В'їзд до Європи стане платним із 2024 року

В Україні трудових мігрантів не більше, ніж в тієї ж Румунії

Скільки ж українців виїздять на заробітки до інших країн — точно ніхто не рахував. За останніми даними Держстату, у 2015-17 роках кількість українських заробітчан становила 1,3 мільйони. Найбільше українців працюють у Польщі — 506,5 тисяч, Росії — 342,4 тисячі, Італії — 147,7 тисяч та Чехії — 122,5 тисячі осіб. Але реальні цифри є в рази більшими.

У Державній службі зайнятості з посиланням на МЗС рік тому говорили про 5 мільйонів трудових мігрантів, тобто це 16% на 31 мільйон працездатного населення станом на 2014 рік. А у лютому цього року міністр закордонних справ України на конференції, що стосувалася реформ в Україні, розповів, що тільки минулого року Україну залишили більше мільйона українців.

“Сто тисяч залишають Україну щомісяця, і питання далеко не тільки в тому, що там вищі зарплати, – це взагалі розуміння майбутнього і якості життя”, – сказав Павло Клімкін.

Проте трудова міграція має і позитивний бік — це притік коштів в Україну, які привозять або переказують заробітчани. “Перекази від трудових мігрантів допомагають зменшувати показники бідності, дозволяють родичам фінансувати поточне споживання, навчання дітей, витрати на медичні послуги, купівлю чи побудову житла, відкриття власного бізнесу. За даними НБУ, у 2016 році обсяги приватних грошових переказів становили 5,5 млрд доларів США або 5,8% ВВП, з яких 20% надійшли неформальними каналами, а за три квартали 2017 року — 5,2 млрд, що значно більше, ніж обсяги прямих іноземних інвестицій”, – пише Ірина Піонтківська, старший економіст Центру економічної стратегії.

Юлія Горбань, Київ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.