facebook

ГПУ готує підозру директору НАБУ Артему Ситнику — Луценко

Генпрокуратура готує підозру директору Національного антикорупційного бюро України Артему Ситнику.

Про це в ефірі “Прямого” у ток-шоу “Эхо України” заявив генпрокурор Юрій Луценко.

– Подання ГПУ готує не тільки на народних обранців, а це стосується антикорупціонерів. Наприклад, наприкінці серпня з’явилася інформація, що ГПУ працює над підозрою директору НАБУ Ситнику. Чи можете ви підтвердити чи спростувати цю інформацію?

Чесно кажучи, звичайно, я маю підтвердити. Така інформація є, таке розслідування є. Я поясню, з чого воно витікає. На одній із закритих зустрічей керівництва НАБУ з журналістами хтось із журналістів записав, а потім виклав в інтернет те, що там відбувалося. Відбувалося там читання голосом – експертиза тепер вже встановила – голосом Ситника матеріалів НСРД, які в народі називаються “прослушкою”. Можливо, в цьому не було б чогось надзвичайного, але ця частина прослушки оповідала про інтимне життя однієї з фігурантів справи. Згідно закону, за це світить три роки.

Коли керівник правоохоронного органу використовує для розповсюдження інтимні подробиці під мерзьке хіхікання журналісток, то це окрема моральна ситуація. Але особа, про яку розголосили ці інтимні дані, написала заяву, і вона має на це право, і вважається потерпілою. Ми, звичайно, зареєстрували цю справу. Експертиза підтвердила, що це голос Ситника. Мені це дуже неприємно, бо він керівник сусіднього правоохоронного органу, колега, на якого так багато надій покладали в суспільстві. Але такі методи є неприпустимими.

На цей момент ця справа обтяжена тим, що ніхто – ні Ситник, ні його заступник, ні журналісти – не кажуть, коли це відбулося. А дата потрібна для того, щоб прописати відповідну підозру. Пан Ситник заховався за журналістів і каже: “У них журналістська таємниця, а я вам нічого не скажу, бо посилаюсь на статтю Конституції.

Читайте також:  Вантажівка практично розчавила легковик: постраждала п’ятирічна дитина

В цій ситуації я змушений стикнутися із непорозумінням з журналістським корпусом. Вони кажуть, що я не маю права взагалі розслідувати дії журналістів. Я колись сам працював в журналістиці. І, в принципі, я в прокуратурі знаходжусь для того, щоб захищати права журналістів, в тому числі. Але я маю ще й розслідувати злочини. І якщо журналіст є свідком злочину, я змушений витребувати в законному порядку через суд дані із мобільного оператора, коли в цьому місці в НАБУ знаходилися два журналісти і один не журналіст. Як тільки відповідь прийде, ми змушені будемо сформувати підозру і вручити її особі, чий голос ідентифікований під час цих дій – пану Ситнику.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.