facebook

Електроенергія для українців може суттєво здорожчати вже цієї осені. І все через…

Ціни можуть підвищити на 5-20%. Уже цієї осені електроенергія знову може здорожчати – від 5 до майже 20 відсотків, твердить нардеп Сергій Лещенко.

Такий варіант, за його інформацією, уже розглядають у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

А робиться це, каже, для того, щоби заробітків не втрачала приватна компанія, що виробляє світло на теплових електростанціях.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

“За одним із варіантів, аж до 20 процентів”, – каже Лещенко.

На стільки вже цієї осені може здорожчати світло для українців, каже нардеп Сергій Лещенко. Причина – небажання ділитися надприбутками і вже знайома українцям схема “Роттердам+”.

За нею, на українські ТЕЦ нібито мали б закуповувати високоякісне вугілля за тарифами в порту Роттердама. Плюс закладати ще й доставку звідти до України.

“Створюється фальсифікація з метою отримання надприбутків для Ахметова. Жодного вугілля з Роттердаму немає. Це або вугілля з його шахт, або з окупованих територій, яке їде в Росію і потім приїжджає до нас”, – каже Лещенко.

Додаткові прибутки ДТЕК – приватної компанії – завдяки “Роттердаму+” вже становлять десятки мільярдів, каже нардеп. Тоді як державні виробники енергії – Укргідроенерго та Енергоатом – навпаки їх недоотримують. Дефіцит лише цього року становить 14 млрд грн.

Українські атомники виробляють більше ніж половину українського світла, але мають один із найнижчих тарифів. Менше 60 копійок, тоді як для ТЕЦ він становить – 1,8 грн.

Як результат – майже 2/3 прибутків за все світло в Україні йде приватним компаніям. Атомники неодноразово просили чиновників підвищити їм тариф. Бо через низьку ціну виникають проблеми із закупівлею палива, бракує грошей на підтримку поточної експлуатації. Навіть купувати обладнання змушені в кредити.

Читайте також:  Українка народилася без обох рук, сама виховує двох діток і професійно робить макіяж ногами

Але найбільша проблема – із відтоком високваліфікованих робітників.

“Ці люди – на вагу золота. Вони 15 років готуються. І нині звільняються масово. Бо є Білорусь, вони їдуть до Чехії, Угорщини”, – каже директор з питань інформації асоціації “Український ядерний форум” Ольга Кошара.

Схожа ситуація із гідроенергетикою. Там теж неодноразово просили тариф підняти. Утім суттєве збільшення поки що отримувала хіба теплова генерація.

Наприкінці серпня в Нацкомісії з регулювання енергетики заговорили про скасування формули “Роттердам+”. Утім, 23 серпня Нацкомісія не скасувала скандальну формулу формування ціни вугілля “Роттердам+” передумали і відтермінували скасування на рік.

Стояло на порядку денному і збільшення тарифу для атомників. Проте його теж зняли. Сергій Лещенко твердить – не випадково.

“Ахметов пригрозив, що якщо буде зміна тарифу, то не буде вистачати грошей на вугілля і будуть віялові відключення”, – стверджує Лещенко.

Тепер, за інформацією нардепа, комісія начебто знайшла вихід із ситуації. Енергоатому та Укргідроенерго начебто можуть підвищити тариф. Але його так само підвищать і для теплової генерації.

А витрати – закладуть у тарифи на світло для споживачів та компаній. А це – чергове зростання цін. У НКРЕКП на запит ТСН щодо заяв нардепа не відповіли. Так само проігнорували звернення і в ДТЕКу.

Нардеп Віктор Чумак нагадує, свого часу за його зверненням НАБУ почало розслідування щодо “Роттердаму+”. Втім, має сумніви, що справа таки дійде до суду.

Сподівається, що захистити українців від хитрого тарифу зможе Верховна Рада. Іще влітку там зареєстрували законопроект про скасування “Роттердам+”. Чи ухвалять його нардепи до чергового підвищення тарифів – невідомо.

Олександр Романюк, Дмитро Фурдак

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.