facebook

В Україні опалювальний сезон може не розпочатися

Причина в тому, що обласні та місцеві газорозподільні підприємства подали неповний обсяг даних для реєстру абонентів.



Про це заявив очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв, пишуть ЗМІ.

«Те, що облгази не передали дані для створення реєстру абонентів, який з 21 жовтня почне роботу – це ставить під загрозу роботу всього ринку газу… Їхня база, яку вони нам передали, чомусь неповна. Саме через це є серйозні ризики щодо роботи в опалювальному сезоні», – наголосив він.

Також, за його словами, подача неповних даних є саботажем. Адже постачальник газу не може подати заявку на обслуговування тих абонентів, яких немає у системі.

Ми аналізували своїх клієнтів, а у нас є більше 400 тепловиків – станом на середину вересня облгази ввели в базу 150 тепловиків. Ще 250 «загубилося» і це не випадковість – це цілеспрямований саботаж. Я абсолютно впевнений… і є докази, що це саботаж запуску нормальної роботи ринку газу», – зауважив Коболєв.

Ще одна причина зриву опалювального сезону – масова заборгованість населення.

Як зазначає енергетичний експерт Дмитро Марунич, старт опалювального сезону в цьому році може бути під загрозою через величезні борги споживачів і постачальників.

«Через це в окремих регіонах України спостерігаються перебої з централізованим гарячим водопостачанням», – зазначає Марунич.

Мова в першу чергу про столицю, де через розбірки «Нафтогазу» і «Київтеплоенерго» з початку літа в 7 із 12 тисяч столичних багатоповерхівок відсутня гаряча вода. І якщо найближчим часом питання газопостачання столичних ТЕЦ не вирішиться, старт опалювального сезону може затягнутися.

Нагадаємо, згідно з постановою уряду, дата початку опалювального сезону в Україні визначається виходячи з кліматичних показників. І якщо протягом трьох діб середньодобова температура повітря тримається на позначці + 8 ° С і нижче – влада повинна включати тепло.

Читайте також:  У Коломиї розпочався опалювальний сезон

При цьому перші заморозки прогнозують уже найближчим часом: до середини тижня – в Карпатах, а з 26-27 вересня фактично на всій території України. Правда, виходячи з прогнозу, середньодобова температура все одно буде вище 8 градусів.

Чиновники традиційно датою включення тепла називають 15 жовтня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.