facebook

Чи можна купувати і їсти херсонські фрукти і овочі після авaрії на Титані. Пояснює експерт

Викиди хімічних речовин в окупованому Криму привели до погіршення самопочуття сотень людей. Чи вплинуть викиди на урожай в сусідній Херсонській області? За матеріфлами ETCETERA.MEDIA



З кінця серпня жителі північних районів Криму стали відчувати нездужання і напади алергії. Металеві предмети у дворах і будинках почали окислюватися. Окупаційна влада протягом деякого часу намагалася приховати шкідливі викиди, проте, коли 3 вересня хвиля хімічних речовин поширилася на материкову частину України, приховувати більше стало неможливим.

ЩО ТРАПИЛОСЯ? Екологічна катастрофа сталася через викиди на заводі «Кримський Титан». За даними української розвідки, витік з відстійників сірчаної кислоти стався через навчання російських вiйськових, які пошкодили відстійники в результаті навчальних стрiльб.

Через ситуацію в Криму під загрозою опинилася найближча до окупованої території область – Херсонська. Жителі прикордонних населених пунктів також скаржилися на погіршення самопочуття, спостерігався сіро-зелений наліт на металевих предметах. Українською владою було прийнято рішення закрити два з трьох КПВВ на адмінкордоні з Кримом: «Каланчак» і «Чаплинку». З деяких населених пунктів евакуювали дітей.

Під загрозою через авaрію на «Титані» виявилося, як мінімум, шість сіл у Херсонській області. Керівництво регіону 7 вересня прийняло рішення призупинити навчальний процес. У зонах ризику проводиться обстеження населення. У МОЗ тим часом переконують, що рівень шкідливих речовин в області не перевищує норму, тому життю та здоров’ю населення нічого не загрожує. Незважаючи на це, в регіональному управлінні Держспоживслужби ввели тимчасову заборону на випас худоби. Також жителям регіону радять утриматися від купання у водоймах і використання води з водойм для приготування їжі.

Як повідомив глава Асоціації фермерів Херсонської області Микола Халупенко в коментарі Agronews, через викиди у фермерів з прикордонних регіонів почала іржавіти сільськогосподарська техніка та пострaждали овочі.

Читайте також:  Чергова ДТП на Надвірнянській об’їздній: зіштовхнулись дві автівки

Микола ХАЛУПЕНКО, голова Асоціації фермерів Херсонської області:

Один фермер каже, що засохли всі овочі. Зернові вже зібрали майже, соняшник стоїть ще чорний, тому не зрозуміло. Там, де були зелені овочі, то вони почорніли.

Він уточнив, що наслідки від викидів помітили лише в деяких регіонах області.

ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО? Хімічні викиди, що потрапили в повітря після авaрії, небезпечні для людини. У невеликих кількостях речовини викликають роздратування і запалення слизових оболонок, але наслідки від великої концентрації можуть бути більш серйозними. Біологи переконують, що сліди речовини на фруктах і овочах буде видно, тому шанс з’їсти забруднений продукт невеликий. Під впливом токсинів продукти зіпсуються. Але у випадку із зерновими недобросовісні фермери можуть приховати факт поразки, перемоловши зерно в борошно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.