facebook

ГОЛОВНЕ: НЕ ПРОГРАТИ ІНФОРМАЦІЙНУ ВІЙНУ

Агресія Російської Федерації проти України у вигляді захоплення  Криму і збройних конфліктів на Сході нашої держави має крім суто військового, ще і потужний інформаційний вимір.


Існує конкретне визначення, що війна, котру Росія веде з Україною  є –  гібридною. Окрім уже звичної для Кремля пропаганди  упродовж останніх років спостерігаємо масове залучення на форумах провідних українських видань так званих інформаційних «тролів».  Це є новою моделлю агресивної політики Кремля, котра ґрунтується на новітніх розробках методів вживляння до підсвідомості читача чи глядача неправдивої інформації.

Звідки береться неправдива інформація? Формула дуже проста. Інформаційні «тролі» підбирають відносно правдивий негатив, додавши до нього відверту брехню, пропаганду і плюс властиву для кожного агресора  ненависть. Увесь цей перелік вдало скомплектований у медійному просторі є ніщо іншим як результатом роботи досвідченого путінського пропагандиста.

Сьогодні інструменти інформаційної гібридної війни Росії, крім традиційного телебачення, радіо і підвладних кремлівському  режиму ЗМІ, включає в себе тексти, відео, аудіо, зображення, котрі поширюють через Інтернет, соцмережі, блоги і сайти. Завчасно підготовлені «тролі» залишають свої пости на дискусійних форумах, беруть участь в Інтернет-чатах, а також активно коментують  різного роду статті.

Пропаганда — це спроба впливати на думку та поведінку суспільства, щоб люди сприйняли певні настанови чи тип поведінки. Минулого року  у Міністерстві інформаційної політики зібрали “найбільш чутливі тези” російської пропаганди. Зокрема:

– Як погано жити в Україні;

Доречно скасувати санкції проти Росії;

Дискредитація Збройних Сил України;

Україна відмовляється від Донбасу;

Україна підтримує тероризм.

 До речі в останньому йдеться про зв’язок України з ісламістами, підготовку в Україні ісламістів для війни в Сирії, передачу зброї ісламістам. Це власне і є роботою інформаційних «тролів».  Зазвичай люди сприймають і передають інформацію, не шукаючи доказів її правдивості. Тим більше, що фейки люди поширюють швидше, ніж збалансовані новини.

Читайте також:  В Ужгороді жінка прикрутила саморізом до авто коханки свого чоловіка фалоімітатор: фото

Тому бездіяльність в інформаційному полі й кіберпросторі України може призвести до дуже негативних результатів.

Політичний аналітик Сергій Грабовський  у своїй статті вдало написав, що «Інформаційна складова гібридної війни – це те поле бою, де неможливі «угоди про припинення вогню» та «відведення важкої зброї», бо то була би беззастережна капітуляція України перед путінським Райхом».

Катерина Солодка

Шукайте деталі в групі Facebook