facebook

Під час ремонту вулиці у Франківську знайшли надгробки з єврейського кладовища

В Івано-Франківську під час капітального ремонту вулиці Макогона виявили надмогильні плити з єврейських поховань. Їх у радянські часи використали просто як будматеріали.

Частини розбитих надгробків із єврейською символікою та відповідною в’яззю літер слугували бордюрами і були закатані в асфальт.

Зараз їх вивернули на узбіччя. Факт на фото зафіксував франківець Андрій Шустикевич.

“Так. Це надгробки з цвинтаря. Їх повно по всьому місту, використані як бордюри. Ребе каже, що все варто просто перевезти на старий єврейський цвинтар коло озера і там поскладати”, – прокоментував представник єврейської громади міста Ігор Фріс.

“Ваша думка слушна, але до цієї справи потрібно залучити єврейську громаду, адже це наша спільна історія, історія жителів Франківська”, – додала Галина Романів.

В коментарях франківці пригадали, що плити та частини надгробків з єврейських цвинтарів Франківська в радянський час часто використовувалися у дорожньому будівництві: згодом їх так само, як тепер на Макогона, знаходили під час ремонтів інших вулиць.

Такі плити були знайдені, за свідченнями франківців, на вулиці Слави Стецько, Короля Данила, на Валах, а також на місці цвинтаря за кінотеатром “Космос”.

КУРС писав, що у лісі біля Франківська знайшли надмогильну плиту з поховання колишнього бургомістра Станиславова.

“Ми в жодному разі не використовуємо повторно такі знахідки, – прокоментував КУРСу директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. – Ремонт саме вулиці Макогона у віданні УКБ. Свого часу ми також знаходили надмогильні плити – на Короля Данила. Передавали їх на зберігання в міську ритуальну службу. Пам’ятаю, що з єврейської общини приїздили і обстежували надгробки”.

Читайте також:  В Івано-Франківську в річці знайдено тіло дівчини, яка зникла напередодні

Шукайте деталі в групі Facebook