facebook

Кабмін хоче повернути техогляди авто через три роки: як це буде

В Україні знову хочуть повернути обов’язковий техогляд для приватних автомобілів. У тому числі і для авто на Єврономер.

Такий законопроект вже підготовлений Кабміном і опублікований на сайті Мінінфраструктури для громадського обговорення. Якщо закон приймуть, то техогляди повернуться з 1 січня 2022 року і проходити їх буде потрібно раз в два роки.

Нагадаємо, техогляд приватних авто був скасований в серпні 2011 року через повальної корупції при його проведенні. Хоча офіційно влади тоді підносили скасування техогляду як спрощення контролю за автовласниками.

Зараз техогляду підлягають лише пасажирські автобуси, легкові авто комерційного призначення, які регулярно перевозять пасажирів або вантажі, вантажні авто вантажопідйомністю до і понад 3,5 тонн, причепи для вантажних авто, а також автомобілі, призначені для перевезення небезпечних вантажів. Для них ціна техогляду становить від 500 грн до 1 тис. грн.

Однак зараз причини для повернення ТО інші: підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а значить, приведення законодавчих норм у відповідність з законами Євросоюзу і велика кількість резонансних ДTП, в тому числі з летальними наслідками — лише за перше півріччя 2018 року в Україні сталося 69 тис. аварій.

Зараз заговорили про повернення ТО вже на нових умовах — в законопроекті йдеться, що огляди будуть проходити на акредитованих СТО (розташованих на відстані не більше 100 км одна від одної).

Щоб уникнути корупції, перевірку проводитимуть спеціально підготовлені експерти з особистою печаткою. Якщо при цьому будуть виявлені недоліки, поломки, то автомобіль в обов’язковому порядку направляється на їх усунення, а після цього призначається повторний техогляд.

Автори законопроекту пропонують, щоб інспектори перевіряли систему гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, світлопропускаючих здатність скла (ступінь тонування), газобалонне обладнання (за наявності) та інше.

Читайте також:  19-річна українка продала свою цноту за 1,3 млн євро: фото і відео з дівчиною

Крім того, автори документа уточнюють, що він розроблявся з урахуванням вимог ЄС, і пропонують його проводити раз на два роки.

Але якщо власник транспорту змінюється, відбувається перереєстрація, в автомобілі змінюються або модифікуються ті чи інші системи, авто виїжджає за митні кордони України, то повинно пройти перевірку на придатність до експлуатації незалежно від дати останнього техогляду.

Ввезені в Україну б/у транспортні засоби теж підлягають перевірці на придатність до експлуатації. Нові авто повинні мати сертифікат відповідності діючим у нас правилам і нормативам, виданий виробником або його представником.

«Є великі ризики корупції»

І водії, і експерти повернення техоглядів вітають, але побоюються повернення корупції.

«Особисто я практично не знаю водіїв, які б справно проходили техогляд в минулому, до скасування. Платили, наскільки пам’ятаю, 200 гривень і отримували «талончик».

Тому, якщо зараз, ввівши техогляд, поборють і корупційну складову, то це, звичайно, буде проривом. Вважаю, що вводити його потрібно, тому як багато авто небезпечні на трасі», — говорить водій Віталій Андрусенко.

Автоексперт Володимир Караваєв говорить, що вітає введення техогляду в Україні.

«Але не в тому вигляді, як це пропонується в законопроекті, — підкреслює Караваєв. — Там є дуже великі корупційні складові. Наприклад, створюють інститут експертів.

Раніше водії домовлялися з даішниками, а тепер будуть з експертами. Вважаю, що в країні повинні бути сертифіковані СТО. Саму ж сертифікацію повинно провести Міністерство інфраструктури».

Втім, в законопроекті прописано, що якщо експерт видав свідоцтво про проходження ТО, а насправді такого не було, то передбачені штрафи від 1700 грн до 4000 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.