facebook

Ціна на паливо в Україні росте, як на дріжджах

Ціни європейські, а зарплати мізерні. Платити доводиться щодня і за все. Аби купити хліба, аби одягнутися, аби дістатися на роботу, навчання і так далі. Та чи можна це все придбати за мінімалку, адже більшість українців отримує саме мінімальну заробітну плату. З нового року уряд, хоча збільшити суму до 4200 та чи відчують ці зміни громадяни? Адже із підвищенням зарплати – ціни теж ростуть. Чомусь так завжди.

Чи не найбільшого обурення у водіїв викликає підняття вартості на пальне. Адже зараз за літр А-95 потрібно викласти із свого гаманця 35 гривень, а то й більше. Та далеко «на літрі» бензину не заїдеш. Терпець увірвався. Минулого тижня сотні водіїв вийшли на протест у різних містах України. Люди протестували проти підвищення цін на пальне. Дніпрі, Рівному, Сумах, Закарпатті, Чернівцях та інших містах кермувальники відклали своїх справи і вимагали справедливості і лояльних цін.

Люди добрі, та це жах просто, куди нас заганяють. Європа кажете? Так у магазинах і на заправках. 35 гривень за літру бензину, і то я вам скажу не кращої якості, бо привозять тут нам як завжди, що попало. Та ви розумієте за кордоном такі ж ціни, але ж зарплати там не такі як у нас, – розповідає учасник акції Владислав

Цією акцією ми просто вимагаємо знизити ціну на пальне. Я буквально нещодавно повернувся з Польщі, то там ціни на пальне навіть нижчі. А відповідно зарплати у рази більші. Ми вимушені робити такий крок. Можливо ми заважаємо людям, хоча в принципі стоїмо собі з боку, але ми хочемо аби нас почула наша влада, – розповідає учасник акції Дмитро.

Читайте також:  30 разів ударила палицею: жінка забила матір на Закарпатті

Акції тривала одночасно у декількох містах України. У Рівному десятки автомобілів вишикувалися уздовж центральної вулиці, проте водночас рух громадському та пасажирському транспорту перекритий не був. У Сумах навпаки – водії так припаркували свої автомобілі, що паралізували рух усього транспорту у центральній частині міста. Три години поспіль сигналили водії у Чернівцях, затори там утворились одразу на кількох вулицях. Загалом ціна на пальне за останній місяць зросла майже на 3 гривні.

В свою чергу експерти пояснюють, що ціна хоч і зависока, але об’єктивна. Передусім на неї впливають курс долара і ціна на нафту.

Нафта за півтора останніх місяці подорожчала з 72 до 85 доларів за барель. 85% пального ми закуповуємо за кордоном, тому не маємо шансів не дублювати цю динаміку, – розповідає директор консалтингової групи Сергій Куюн, в інтерв’ю телеканалу 1+1.

Того ж дня, 11 жовтня, Сергій Куюн публікує допис у себе на сторінці у Фейсбук, де висловлює свою думку з приводу акції протесту. Переконує, що якби пальне було українське, дешевшим воно б не стало. Адже роблять його із нафти, яку привозять із закордону. Крім того додає, що 50% акциза з паливо цьогоріч іде в Дорожній Фонд України. Виходу знизити ціну на пальне експерт не бачить, каже ціна інакшою не буде. Можливо дешевше тільки на одну гривню. Що ж до націнки АЗС за різними оцінками вона становить від 7 до 14% в залежності від бренду.



Зростання ціни на паливо зумовлене подорожчанням нафти та зниженням курсу гривні. Ріст закупівельної ціни на нафтопродукти на 1% спричиняє зростання ціни 1 літра на 10 коп., а зниження курсу національної валюти на 1 грн веде подорожчання 1 літра пального на 70 – 80 коп. Таким чином ми і отримаємо 3 грн, на які зросла роздрібна ціна.

Читайте також:  Українські 10-класники можуть складати пробне ЗНО

Не секрет, що майже все паливо в Україні імпортне. Розраховуємось за бензин ми валютою, тому роздрібні ціни на пальне є дуже чутливими до зміни курсу гривні. При цьому зміцнення курсу гривні не веде до швидкого здешевлення пального. Також слід врахувати, що частина податків на пальне, а саме акцизний податок з імпорту, зафіксований в євро. З 1 літра бензину А 95 ми сплачуємо 0.213 євро імпортного акцизу, за матеріалами Ціна Держави.

Якщо підсумувати, то за шість років ціна на пально зросла на двадцять, а то й більше гривень. Приміром, вартість літри пального А-95 у 2012 році коштувала приблизно 10 гривень. У 2016 – уже 22 гривні, і в 2018 – 33 гривні і вище.

Тому виходячи, з вище сказаного, меншою ціни на паливо українським водіям не бачити. Хіба, що можна помріяти. Більше того, вартість може навпаки та й скоріш всього буде збільшуватися. А от зарплати, хто зна? Можливо в цьому є і нотка позитиву? Якщо паливо буду дороге, частина водіїв перейде на двохколісний транспорт, який нешкідливий для навколишнього середовища. А можливо Україна таки перейда на електромобілі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook