facebook

Робота у Польщі: для українців діють особливі правила

Українці можуть влаштуватися на роботу в Польщі на основі кілька простих правил, які не діють навіть для громадян ЄС.

Зобов’язання роботодавця

Роботодавець реєструє у відповідному повітовому управлінні праці заяву про намір працевлаштувати конкретну особу, де зазначено трудові умови, в тому числі заробітну плату, місце роботи, тривалість робочого часу і трудової договір.

Після цього майбутній заробітчанин з цією заявою йде до польського консульства та подає документи на отримання візи.

Заробітчани


Згідно з правилами ЄС робота в Європі можлива протягом дев’яноста днів за строк 180 днів. Якщож маєте намір залишитися довше, в такому разі роботодавець повинен просити дозволу у воєводи.

Або ж звернутися до консульства для отримання спеціальної візи, яка дозволяє перебувати на території країни до одного року.

Для громадян України це набагато дешевше. Такі особливі правила для громадян шести країн.

Українські посередники у працевлаштуванні на польському ринку агентства з працевлаштування Work-garant нерідко повідомляють, що роботодавцям, які беруть працівника з України, польська держава доплачує 800 злотих (188 євро).

Справді, може статися так, що польський роботодавець, влаштовує на роботу громадянина України або громадянина Польщі, отримує якусь фінансову допомогу, наприклад, якщо приймає на роботу безробітного.

У Польщі працюють спеціальні програми, які сприяють створенню додаткових робочих місць.

Державна допомога

Громадяни України, які легально працюють у Польщі, можуть отримати допомогу на виховання дітей з програми «Сім’я 500+».

Незалежно, чи це жінка, чи чоловік, — так, як у випадку польських громадян — іноземці, наприклад, громадяни України, а також інших держав з-за Європейського Союзу мають право отримувати допомогу на виховання дітей.

В такому разі громадяни мають дотримуватися усіх законів і правил, що й поляк.

Читайте також:  Мама Зеленського виступила з новою гучною заявою про свого сина: Мама Зеленського виступила з новою гучною заявою про свого сина

Існує виняток — право на допомогу «500+» не стосується осіб, які мають дозвіл працювати на території Польщі недовго, мають короткострокову візу або ж перебувають на території Польщі з метою отримати освіту у вишах.

Гроші

Українці, які працюють у Польщі, зможуть отримувати тут пенсію. Однак,несправжні є чутки, що можна розраховувати на соцдопомогу вже після півроку перебування в країні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.