facebook

Екс-тернополянку вразило те, як в Іспанії держава піклується про жінок

Тернополянка в Іспанії отримала більше допомоги, ніж за все життя вдома.



– Лише три роки я отримала в Іспанії більше турботи, аніж в Україні за все життя. Як таке може бути? Я ж не громадянка навіть, а лише резидент. А отримую стабільну допомогу, просто лише через те, що я людина. – розповідає тернопільська художниця Марія Ділай. Вона третій рік проживає в іспанському місті Малага, пише ПроТе.

– Коли виникла ідея намалювати серію картин про нездорові стосунки між чоловіком і жінкою, я подала цей проект в центр соціальної допомоги матерям з дітьми, – говорить художниця. – Мені видали на руки 800 євро, щоб купити матеріали – фарби і полотна. В Україні це було би нереальним.

Марія каже, що вражена, наскільки там держава підтримує жінок.

– Коли жінка лишається без роботи, вона звертається в центри допомоги для жінок, – продовжує. – Її зразу направляють до відповідної людини, спеціаліста з достатку сім’ї. Він розглядає твої можливості як робітника і призначає роботу, зарплату, допомогу, безкоштовні продукти з магазину за списком, миючі засоби, речі для гігієни. Усе просто так, за рахунок міського бюджету, бо я тут прописана. А в Україні нікому до тебе діла нема. Просто душу рве через це.

Виглядає зі сфери фантастики, але жінці можуть навіть допомогти оплатити орендоване житло.

– Тут майже всі люди орендують квартири, – додає Марія. – Усе життя так живуть. Це нормально. Якщо виникають труднощі, то ті ж центри допомоги оплачують комунальні. Як людина не в змозі заплатити сама, платять з міського бюджету. Навіть половину орендованої квартири – приносиш папери, що живеш в орендованій квартирі, пояснюєш, що цього місяця не заробила, і тобі сплачують.

Читайте також:  Що найбільше приваблює жінок у зовнішності чоловіків: ТОП-8 деталей

Як не маєш грошей, тобі дадуть усі можливості мати ці гроші, заробляти, щоб підтягнутися до середнього рівня достатку. Як? Приписують такій людині психолога, який виведе її на рівну дорогу. З тобою дружать, не лишають, щодня на зв’язку, допомагають реалізувати усі ідеї – лиш би була ініціатива і бажання. Тобто є вихід з будь-якої ситуації. Навіть при найкритичнішій ситуації тут. Найгірше було лише в Україні. У рідній країні працювала, як віл і ледве їжу купувала, економила на всьому. Тут, не роблячи, маєш кращу їжу і ті самі послуги. Дивно якось.

Проте такі перспективи лише для тих жінок, які проживають в Іспанії легально.

– Щомісяця держава платить одиноким матерям на неповнолітню дитину 450 євро, – продовжує Марія Ділай. – До речі, більшість іспанців неосвічені. Є люди із сільських місцин, які навіть читати не вміють. Вони живуть ліпше, ніж ми, незважаючи на їхню неосвіченість і неграмотність. Життєвий мінімум від держави забезпечує усе необхідне на кожен день. В Іспанії є певний життєвий рівень, за яким кожна людина щодня повинна мати на столі певні продукти і послуги незалежно від її освіти і діяльності.

Проте не все так ідеально, каже Марія.

– В Іспанії дуже важко втриматися на роботі, – додає. – Роботи важкі, але платять добре. Просто вимоги дуже жорсткі до робочих. Ти не можеш під час роботи зупинитися і зробити щось своє. Не маєш права брати телефон, щоб відповісти на дзвінок чи смс. Не можна покидати робоче місце. Треба постійно працювати у ті години, що маєш.

Також художниця помітила, що через клімат в Іспанії можна економити на багатьох речах.

Читайте також:  Зведи її з розуму: топ-5 видів сексу, які подобаються жінкам (18+)

– Не треба платити за опалення, – усміхається. – Тут дуже просто одягаються і довго носять улюблені речі. Тепло, тому одяг не зношується так, як в Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.