facebook

У прикарпатському селі, де триває карантин, ще 9 людей захворіли на кір – 5 з них були щеплені (ВІДЕО)

У селі Петранка Рожнятівського району через спалах кору зачинили школу. Та виявилося, що всі діти були щеплені. Приїхала комісія з МОЗу і з’ясувала, що місцеві медики дітям кололи зіпсовані вакцини. Вони їх неправильно зберігали і не мали права використовувати. Утім, у сільській амбулаторії висновки столичних перевіряльників категорично спростовують.

Два тижні тому у селі Петранка на карантин зачинили школу, тоді недуга раптово вклала на ліжка понад півсотні учнів, десяток довелося шпиталізувати. Лікарів здивував той факт, що 90% цих дітей щепили від кору у серпні у сільській амбулаторії однією партією вакцини. З’ясувати причини спалаху навіть приїхала комісія з МОЗу.

Напередодні у Міністертві заявили про виявлені під час перевірки порушення.

“Могли бути порушені умови зберігання вакцин, у зв’язку з тим, що відключалося світло, пов’язане з надзвичайними ситуаціями на досить тривалий період часу. Але у журналі списання препаратів у зв’язку з тим, що були порушення, нема зафіксовано, що була списана вакцина”, – пояснює Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”.


Ще одна причина спалаху кору – непрофесійність медиків, які вакцинували дітей.

“Медичні працівники допускали певні програмні помилки при уведенні: кололи не в те місце, не під тим кутом. Це також могло повпливати на загальний імунний статус”, – додає Ляшко.

В амбулаторії, де робили дітям щеплення, про звинувачення столичних посадовців чують уперше. Певні, що дотримуються всіх норм. Температуру зберігання вакцини двічі на день вимірюють і фіксують у журналі, як того вимагають інструкції.

Головний лікар сільської амбулаторії Богдан Ониськів відразу береться захищати своїх працівників. Каже, самі з’ясовують, чому стався спалах. Та поки що причини не знайшли.

Читайте також:  Маля з України залишилось в Іраку без мами через карантин

При цьому лікар зізнається, що світло в амбулаторії зникає часто, іноді на кілька годин. Утім, на цей випадок медпрацівники мають чіткі настанови – перекладають вакцини у сумку-холодильник.

Чи трапляються вимкнення в нічний час, коли амбулаторія зачинена, лікар не знає.

Партія вакцини, якою щепили дітей перед спалахом, досі стоїть у холодильнику, зосталося із десяток доз. Але її поки що не використовують – чекають остаточних висновків експертизи. МОЗ тим часом планує зобов’язати обласний департамент охорони здоров’я навести лад у Петранці.

У школі, де масово захворіли діти, карантин триватиме принаймні до понеділка. Протягом тижня ще дев’ятеро захворіли на кір, п’ятеро з них – мали щеплення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.