facebook

Померла найстаріша жінка України

3 листопада 2017 року на Чернігівщині померла 117-річна Христина Нагорна. Вона претендувала на звання найстарішої жінки світу, однак її рекорд не був внесений до “Книги рекордів Гінесса”.



Христина Нагорна народилася 1 червня 1900 року у селі Жадове на Чернігівщині. Мати померла, коли дівчинці було 5 років. Виросла з батьком і мачухою. До школи не ходила, не вміла читати та писати. Понад 30 років пропрацювала у колгоспі біля птиці і худоби. У 100 років Христина Аврамівна тримала та сама доглядала корову. У 110 – займалася городництвом, розводила кролів та птицю.

“Без роботи сидіти не можу, зранку курей годую, в обід – кросворди розгадую, щоб голова краще працювала. Запитання читає мені моя помічниця по господарству Аллочка, а то я вже не бачу, та і зі слухом погано”, – казала Христина Аврамівна.

Від першого шлюбу довгожителька мала єдину дочку Галину, яку пережила на 17 років. Також жінка поховала чотирьох чоловіків та внуків. Мала 12 правнуків. Деякі з них живуть у Жадовому, але з жінкою не спілкувалися.

Секрет її довголіття – фізична робота і здорова їжа. Щоранку вмивалася холодною водою і пила молоко. Ліків ніколи не приймала.

“Ми люди загартовані, пережили голод, війну. Тому організм сильний. У лихі роки виживали практично на траві. Кукурудзу і пшеницю їли у свята. За часів моєї молодості за фігурою, як зараз модно, не стежили. Гарною вважалася пухкенька дівчина, з червоними щоками – кров з молоком”, – казала Христина Нагорна.

Жінка була відома в районі та за його межами як знахарка. Люди їхали до неї знімати хвороби та порчі. Також вона ворожила на картах.

Читайте також:  Розірвало на частини: у ДТП на Чернігівщині загинули четверо підлітків

У 2012-му у неї погіршало здоров’я, майже втратила зір. Відтоді не виходила із хати, її доглядали соціальні працівники. В останні роки довгожителька хворіла на гангрену.

Поховали Христину Нагорну у її рідному селі Жадовому Чернігівської області.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.