facebook

В Івано-Франківську планують збудувати біо-ТЕЦ, якої в Україні ще нема!

На допомогу міжнародних інвестиційних та грантових організацій міська влада Івано-Франківська сподівається реалізувати амбітний проект – будівництво першої біо-ТЕЦ.

Її планують побудувати у районі вулиці Івана Макуха. Саме там містові необхідно побудувати нову велику котельню, щоб згодом підключити до неї теперішніх споживачів “Станіславської теплоенергетичної компанії”, яка за два-три роки припинить свою діяльність, а зараз забезпечує теплом 25% Івано-Франківська: 193 житлові будинки, 9 закладів культури, 6 – охорони здоров’я та 23 – освіти, пише “Західний кур’єр”.

“Третину споживачів СТЕК ми уже перевели на обслуговування комунального підприємства, і нам надзвичайно важливо за наступні рік-два побудувати нові котельні, щоб відключити решту, – каже міський голова Руслан Марцінків. – На це необхідні великі кошти, яких у міському бюджеті нема, тому їх треба десь позичити, щоб усі споживачі були з теплом. Хотілось би, щоб в Україні були ефективні програми щодо теплопостачання, бо це одна з ключових галузей для органів місцевого самоврядування. Хотілось би дешевих кредитів, дешевих програм з боку уряду і держави, які б дозволяли нам переходити на альтернативні види опалення. І держава мала б у цьому сприяти. А зараз у нас все навпаки”.


За словами директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Руслана Гайди, для того, щоб відключити усіх абонентів котельні СТЕК, підприємству треба буде модернізувати дві діючі котельні і побудувати чотири нові, на що необхідні десятки мільйонів євро. У вересні міська влада підписала меморандум зі СТЕК щодо поетапного переключення її абонентів на обслуговування комунального “Теплокомуненерго”. План такого переключення передбачає реконструкцію котельні на вул. Матейка, 34-А та будівництво нових котелень на вулицях Чорновола, Левинського, Толстого та у районі вулиць Ребета – Дудаєва – Макуха. Планується, що остання матиме потужність 59 МВт, що дасть змогу підключити до неї 128 житлових будинків, п’ять дошкільних та стільки ж загальноосвітніх навчальних закладів і понад 20 об’єктів закладів охорони здоров’я.

“Ця концепція – реалістична. Ми мали попередні розмови з представниками ЄБРР та Послом Швеції в Україні. Терміни дуже стислі для такого масштабного будівництва, залучення коштів, підрядних організацій. Це досить великий проект, на реалізацію якого відбуватиметься міжнародний тендер”, – каже Марцінків і пропонує всім потенційним інвесторам долучитися до пілотного проекту з будівництва першої біо-ТЕЦ європейського зразка, що працюватиме на альтернативних видах палива, якої в Україні ще нема.

Читайте також:  Надбавка 620 гривень: Вже з 1 грудня в Україні підвищать соціальні стандарти

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.