facebook

В одній з приватних клінік дітям кололи контрабандну вакцину

Їх тут п’ятеро. Хоча насправді вдесятеро більше. Уявіть собі, натовп розлючених мам, які ще вчора одна одну в очі не бачили. А вже сьогодні згуртувалися навколо спільної біди.

Ім’я їхнього ворога – контрабандна вакцина, йдеться у сюжеті ТСН. А в руках цілі стоси доказів колосального обману, жертвами якого стали їхні діти.


“Це дуже серйозні речі, це здоров’я наших дітей”, – пояснює одна із мам.

Ця історія про тих, кому не треба доводити важливість щеплень. А про те, як можуть нажитися на вашому бажанні захистити дітей від невиліковних хвороб як найкраще.

Остапчику 9 місяців. Він друга дитина в родині і мама Анна Волотковська дуже ретельно слідкує за календарем його щеплень.

“Все тут у мене гарно підклеєно, що можна було все підтвердити”, – розповідає вона.

У дитячій картці є запис і про останню, третю, дозу профілактики дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту. АКДП європейського виробника – “Інфанрікс ІПВ” вкололи в одній з приватних клінік в той час, коли мами по всій країні збивалися з ніг у її пошуках. І це виявилося грандіозною помилкою.

“Дітям вкололи невідомо що. Для нашої країни ці серії не призначалися. Вони є заборонені до використання”, – пояснює мама.

Ось вони ці серії вакцин, що відкрили нам очі на контрабандний обіг нелегальних вакцин в Україні. За кожну таку дозу в приватній клініці просили до 2000 гривень.

“Вибачте, я коли прихожу в клініку і плачу гроші за законну вакцину, а отримую контрабанду, яка нічим не підтверджена її якість. Нормальний лікар, який професійний і все. Він не міг не знати, що він коле”, – скаржиться Анна.

Читайте також:  Чекає “італійський сценарій”: медик дала прогноз щодо поширення коронавірусу в Україні

Щоб розібратися, чому це взагалі так важливо, законна вакцина чи завезена контрабандою, ми прямуємо до однієї з найбільших приватних клінік. Ось її директор – Михайло Радуцький. Він каже, поставки вакцин до приватних установ, мають тільки одну відмінність.

“У нас кошти приватні, тому ми можемо купувати набагато простіше. Але ми не можемо закуповувати на вільному ринку в Німеччині чи в Росії чи ще десь. Ми можемо закупити тільки ті вакцини, які офіційно ввезені в Україну”, – пояснює Михайло.

А це означає, що схема завезення будь-яких вакцин має однакові правила для всіх. Виготовлення вакцин справа не одного року. Аби їх отримати і приватні фірми-постачальники, і уряди країн мусять замовляти їх задовго до виготовлення. По суті, нам колять живий біококтейль із збудників найнебезпечніших хвороб. А тому серії на коробочках – це сувора звітність і відповідальність.

Після того, як препарати готові, їх в спеціальних холодильниках привозять на митницю. Там вакцини обов’язково, як і все живе, проходять карантин, поки триває посерійний лабораторний контроль. Якість вакцини потім підтверджують сертифікати Держлікслужби. І тільки після того вакцини потрапляють на комерційний ринок.

“Це страшний сон педіатра. Бачите у мене є ціла папка, це тільки одна з останніх. Ми маємо акт прийому вакцини. Тобто представник фірми і представник нашої організації, вони відкривають холодильник, де є маркер. Маркер, якщо змінив колір, це означає, що температурний режим був порушений, і ми цю вакцину не забираємо”, – розповідає педіатр приватної клініки Анна Горбань.

За все, що лежить в ось цьому холодильнику керівництво і педіатри приватних клінік відповідають головою. Якщо порушується холодовий ланцюг – такі вакцини не приймають. Бо стають небезпечні. Якщо не вистачають папірця – діють так само.

Читайте також:  Вигоpiли тpуcи: черговий медичний cкaндал

“І в цій кладовочці беруть усі компанії. Якоїсь секретної фірми, яка завозить вакцини немає”, – зазначає Горбань.

Тож запам’ятайте: якщо ви ніде не можете знайти вакцини і вона, о диво, десь з’являється, десять разів подумайте, чи не завезли ці препарати нелегально. Інакше опинитесь в шкурі от цих мамочок.

“У кращому випадку ми вкололи дітям воду! Це в кращому випадку”, – каже одна з них.

Клініка, де зо три десятки мам зі столиці і одна зі Львова зробили щеплення контрабандою, і зараз знов зазиває пацієнтів на вакцинацію. Але спілкування на камеру і навіть без неї керівництво уникає. І причина цієї гри у схованки далеко не совість. А кримінальна відповідальність. Мова про відверту фальсифікацію.

Навіть якщо ви попросили в приватній клініці усі сертифікати відповідності, це не означає, що вони справжні. Так само зробила і Ольга Воробєй, коли привела на щеплення свого 7-річного сина.

“Перевіряли сертифікати, клініка звичайно нам їх показала. І зараз я перебуваю як на пороховій діжці, не знаючи чи моя дитина захищена”, – зазначає вона.

Клініка навіть хизувалася цими підробками в мережі. Але коли липу виявили спробували від цих мам відхреститися. І головне як хитро.
“Клініка зайняла позицію, що ми прийшли із своєю вакциною, вибачте за що я тоді заплатила 1600 гривень”, – розповідає адвокат ініціативної групи мам Ліна Чорноус.

Втім, жінки зберегли усі коробочки і чеки про надання послуг. Мають навіть свого адвоката і збираються позиватися до суду.

Але найжахливіше, що це вже не перший випадок. Для державних установ препарати централізовано закуповує ЮНІСЕФ. Відповідальні клініки чекають офіційних поставок. А от нечистим на руку приватникам легше наживатися на вас в період дефіциту через контрабанду. Наприкінці цього літа Держлікслужба вже забороняла до використання комбіновану вакцину “Пентаксим”. Вона нелегально потрапила в аптеки через Росію. І от у вересні вже інша заборона – дві серії “Інфанріксу”.

Читайте також:  "Укрзалізницю" розділять, щоб приватизувати, – експерт

Втім, поки єдиного реєстру обігу ліків немає, контрабандне вікно залишається відкритим. А тому перш ніж щеплювати дитину у приватному кабінеті, перевірте хоча б чи не заборонена ця серія вакцини в Україні. Це можна легко зробити через комп’ютер на сайті Держлікслужби, або з власного смартфону. Це звісно не панацея, але принаймні заспокійливе.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.