facebook

Сьогодні відзначають День Гідності та Свободи: що необхідно знати про це свято

День Гідності та Свободи відзначають на честь початку цього дня двох революцій в Україні.
Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи — свято, на честь Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, які почались у цей день.



Це свято є наступником Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005—2011 роках. Однак його скасував президент-утікач Віктор Янукович, повідомляє “Прямий”.

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

В 2018 році Україна відзначає п’яту річницю початку масових акцій громадського протесту під час Революції Гідності. Президент видав указ для належного святкування в 2018 році Дня Гідності і Свободи. Однак вихідним цей день в Україні не є. Згідно ст. 73 КЗпП 21 листопада не є одним з офіційних неробочих днів в Україні.

Програма вшанування пам‘яті жертв Революції Гідності у Києві

Згідно з програмою заходів до 5-ї річниці Революції Гідності, 21 листопада, у відреставрованому Будинку Профспілок відкриється інформаційно-виставковий центр Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, де буде презентована виставка “Назустріч свободі” та книга “Майдан від першої особи.Регіональний вимір (Львівська-Чернігівська області)”.

Цього ж дня у Мистецькому Арсеналі відкриється міжнародна виставка “Революціонуймо” – понад 30 сучасних митців та мистецьких груп із 15 країн мовою інсталяції, живопису, мультимедій, відео– та фотодокументацій, перформансу говоритимуть про події революцій та аналізуватимуть їх як суспільне явище.

А в Українському домі відбудеться мистецька акція “Шлях Гідності” за участі Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України, Національної академічної заслуженої хорової капели “Думка”, солістів Національної опери України.

Читайте також:  У Чернігівській області перша підозра на коронавірус: у жінки, що повернулась з Італії

21-го листопада стартує інформаційна кампанія під гаслом “Дбаймо про країну і сьогодні!” – відеоролики та вуличні банери розкриватимуть тему актуальності цінностей, які стали провідними рисами людей на Майдані.

30-го листопада на Майдані Незалежності, довкола монумента Незалежності буде розміщена Вулична виставка “100 років боротьби”, присвячена 5-й річниці Революції Гідності та 14-й річниці Помаранчевої революції.

Програма вшанування пам‘яті жертв Революції Гідності у Львові

21-го листопада, у Львові відзначатимуть 5-ту річницю Революції Гідності та День гідності і свободи. Заходи розпочнуться о 15:00 на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку зі “Спогадів про Майдан”, передає прес-служба ЛОДА.

О 16:00 загиблих під час Революції Гідності, а також борців за волю України, генерала Сергія Кульчицького та полковника Андрія Соколенка вшанують на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань №67.

О 16:10 розпочнеться панахида за участі керівників львівських єпархій різних церков.

О 17:00 заходи продовжаться на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

У цей день у Львівському органному залі відбудеться безкоштовний меморіальний органний концерт від Надії Величко, присвячений п’ятій річниці Революції Гідності. Захід розпочнеться о 19:00 на вулиці Степана Бандери, 8.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.