facebook

Там було й грудне немовля. Нові деталі про пожежу під час якої 11-річна дівчинка врятувала братів та сестру

— Коло дверей смерділо димом. Відкрила — а там усе горить. Кинулася будити братиків і сестричку. Вийти з хати не було як. Розбила стільцем вікно і висадила їх надвір. Не боялася. Переживала лиш, щоб встигнути, — каже 11-річна Софія РОЗНІЙЧУК із села Кобилецька Поляна Рахівського району на Закарпатті.



25 листопада Софія Рознійчук з палаючого будинку врятувала трьох братів, яким 6 років, 5 та 1 рік і 7 місяців та 2-річну сестру. З ними був дядько — Василь Іванович, 51 рік. Має хворобу ніг, не може пересуватися, пише gazeta.ua.

Хата зайнялася близько 22:00, коли всі лягали спати. Доки Софія рятувала братів і сестру, пожежу побачили сусіди. Першими на допомогу поспіли Богдан Либавка та Іван Табака. Витягли з хати чоловіка.
Батьки дітей 26-річна Раїса Юзепчук та 41-річний Михайло Рознійчук того вечора були в райцентрі.

— У них ще є грудне маля. Сильно застудилося, повезли в лікарню, — розповідає 42-річний Іван Табака. — Про пожежу телефоном сказала сусідка. Ми з жінкою вскочили в машину і помчали на допомогу. Біля будинку вже був Богдан Іванович. Він недалечко від Раїси живе — через річку. Діти стояли на морозі голі й босі. Видно, що зібралися до сну. Хата дерев’яна, все палало і рушилося. Але на свій ризик полізли всередину. Найшли дядька і витягнули через вікно.

Сусіди вкутали дітей у свій одяг та відвезли в лікарню.

— Там малих нагріли й нагодували. Лишили на ночівлю, — продовжує Табака. — На ранок повезли їм речі, але в лікарні не застали. Дітей забрали батьки.

Родина Софії — ромської національності. Діти до школи й садка не ходять, батьки постійної роботи не мають, кажуть у селі.

Читайте також:  Під час пожежі у пташнику в Пустомитах, згоріло 30000 тисяч курчат (відео)

— У них була дерев’яна маленька хатина на одну кімнату. Раїса родом із Рахова, з Михайлом офіційно не одружені, — каже 54-річна Валентина Гілазова з Кобилецько-Полянської сільської ради. — Чим займається чоловік — невідомо, його майже ніколи тут немає. Рая дітей гляділа. В хаті світла не було, палили грубкою. Може, від свічки чи жару зайнялося, або — від Василевого недопалка.

Багатодітну родину прихистили родичі в Рахові. Їхній будинок відновленню не підлягає.

— Хата згоріла, як сірник. Малих врятувала оперативність дівчинки, що не розгубилася, — каже Наталія Батир з обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Повністю знищені дах і стіни. Чому зайнялося, мають встановити експерти.

Рятувальники вручили Софії Рознійчук подяку “За мужність” і подарували мобільний телефон.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.