facebook

Штрафи в 125 тисяч: українців чекають масштабні перевірки у 2019 році

В Україні в наступному році штраф за зарплату в “конверті” збільшиться на 13,5 тис. грн. За кожного такого співробітника роботодавець зобов’язаний заплатити 125 тис. 190 грн. Кабінет міністрів намагається вивести ринок праці з тіні і легалізувати зарплати українців. Декілька років тому для цього значно знизили оподаткування (скоротивши ставку єдиного соцвнеску майже вдвічі), а торік прив’язали пенсійний вік до стажу, щоб українцям було не вигідно працювати неоформленими.

Незважаючи на це, значна частина роботодавців ховається від сплати податків. Так, як показали перевірки ДФС, у 46% випадків є порушення. Тільки з січня по жовтень цього року фіскали виявили 7,3 тис. неоформлених працівників.

Чому працюють нелегально?


“Податківці” в цьому році перевірили 3 тисячі підприємств. Шукали неоформлених працівників та інші порушення трудового законодавства. 46% перевірок закінчилися штрафами. Усього бізнесменам доведеться заплатити 753 млн грн податку на доходи фізосіб, 601,5 млн єдиного соцвнеску і 37,5 млн військового збору. Після такої перевірки виявилося, що у середньому кожен порушник винен державі 1 млн грн.

Головна причина, через яку роботодавці відмовляються оформляти співробітників — спроба заощадити на податках. За “білу” зарплату 15 тис. грн необхідно заплатити 6,2 тис. грн державі. Ці гроші йдуть на пенсії, ремонт доріг, зарплати бюджетників, армію і т. д. Як показують дані ДФС, багато роботодавців відмовляються оформляти співробітника і таким чином “економлять” на зарплатах. Причому це не завжди ті підприємства, які дійсно не можуть заплатити. Згідно з інформацією Міністерства соцполітики, 84 тисячі керівників офіційно встановили собі мінімальну зарплату. А решта, швидше за все, просто отримує в конверті. При цьому середня зарплата у 75% підприємств — менше 4 тисяч гривень.

Читайте також:  Розрив дуету “Потап і Настя”: репер розкрив справжню причину (відео)

Виведення ринку праці з тіні дозволило б значно збільшити надходження і, наприклад, підвищити пенсії, переглянути зарплати бюджетників, збільшити фінансування медицини, оборони, освіти тощо. Однак, замість цього левова частка підприємців вибирає економію на податках.

Відповідно до закону, карати за порушення можуть тільки роботодавця. Причому штрафи прив’язані до мінімалки і вже через місяць значно виростуть. Наприклад, якщо не оплачувати додаткову роботу (вночі, на вихідних і т. д), доведеться заплатити штраф у розмірі 41,7 тис. грн. Таке ж покарання загрожує у разі, якщо платити менше мінімалки.

Водночас неоформлені працівники нічим не ризикують — штрафи чинним законом для них не передбачені. Через субсидій (їхній розмір залежить від легального доходу), можливості отримувати більше “в конверті”, багато українців із радістю погоджуються на нелегальну роботу. “Пенсія 2,5 тис. грн, дружина офіційно отримує мінімалку. Якби була біла зарплата, субсидію ми б не отримали”, — розповідає житель Дніпра Юрій. Чоловік 25 років пропрацював на той момент у поліції, рано вийшов на пенсію і зараз офіційно перебуває на “заслуженому відпочинку”, а за фактом працює охоронцем в одному з магазинів.

Як і Юрій, багато українців, щоб не втрачати допомогу від держави, одразу шукають роботу без легального оформлення. На профільних сайтах вакансії для тих, хто не хоче оформлятися, виносять в окремий розділ. І таких вакансій — сотні по всій країні.

При цьому подібне працевлаштування позбавляє можливості оформити кредит, заробити собі пенсію, отримати гідну компенсацію у випадку втрати працездатності. Фактично українці, які погоджуються працювати без договору, не тільки “крадуть” у держави, а й позбавляють себе можливості отримати передбачені законом гарантії.

Як “змусити” роботодавця платити “білу” зарплату

Читайте також:  Нове укриття ЧАЕС

Трудовий кодекс — на боці працівника. І якщо підприємця за порушення КЗпП можуть оштрафувати на сотні тисяч, то співробітникові нічого не загрожує. У разі, якщо роботодавець відмовляється оформляти в штат, можна скористатися ще одним способом оформлення — запропонувати підписати договір підряду.

HR-експерт Олександр Білоус впевнений: будь-який роботодавець у разі, якщо співробітник буде наполягати, знайде ресурс для того, щоб оформити його. “Найкраще одразу під час співбесіди сказати, що ви розглядаєте лише офіційне працевлаштування. Якщо ви дійсно потрібні роботодавцю, він завжди знайде можливість для оформлення”, — розповідає Білоус.

Повідомити про порушення прав трудових прав можна, наприклад, в Інспекцію праці. На офіційному сайті відомства є номери телефонів, за якими можна зареєструвати скаргу. Також контролює дотримання закону Державна фіскальна служба.

До речі, детінізація економіки може стати ресурсом для значного зростання. Так, за різними оцінками третя частина українського ВВП “ховається” від держави. Зменшення нелегальної частки дозволить збільшити добробут усіх громадян. Зараз же на “тіні” заробляють тільки окремі підприємці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.