facebook

Сподіваюся, що мій син та його побратими повернуться з московської неволі, – батько наймолодшого полоненого моряка

На початку другої декади грудня Андрієві Ейдеру виповниться 19. Але свій день народження він зустріне… у неволі, пише “Народна Воля”.

Андрій – наймолодший із 24-х членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (якраз на ньому служив Андрій) і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу», проти яких 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії під час їх планового переходу з порту Одеса в Маріуполь.

28 листопада, підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряків за, начебто, незаконний перетин державного кордону. Під час обстрілу спецназівцями ФСБ суден у районі Керченської протоки Андрія поранили. Його прооперували.

«Народна Воля» 29 листопада поспілкувалася з батьком відважного юнака Дмитром Ейдером, який нині зі своєю сім`єю проживає у Надвірній, вони приїхали з Одеси півроку тому. Дмитро Євгенович – одесит з німецьким корінням. Він – коваль-зброяр, майстер народних ремесел. Із своєю дружиною Євгенією, яка є корінною надвірнянкою, вже чотри роки займається волонтерством.

Він розповів, що останні декілька років Андрій жив із бабусею в Одесі. Ще змалку полюбив море. Тому вступив до морського транспортного ліцею в Одесі. Після його закінчення відбув на військові навчання, де і підписав контракт на службу у ВМС. На флоті Андрій встиг прослужити зовсім небагато – 2 місяці, а на третьому місяці служби став бранцем…

Зараз батько дуже переживає за сина і тримає постійний зв’язок із Червоним Хрестом. Поки що не вдалося з`ясувати, яке саме поранення у нього. Водночас він вірить, що Андрій перенесе всі труднощі, бо за характером завжди – оптиміст, веселий і самостійний. Та найбільше Дмитро Ейдер сподівається, що вища державна влада задіє всі важелі впливу на російську сторону, щоб на волю вийшов його син та сотні побратимів-оборонців рідної землі.

Читайте також:  ЗСУ взяли у полон командира танкового батальйона окупантів

У цю тяжку хвилину краяни поділяють тривогу родини Ейдерів і, висловлюючи свою підтримку, молять Всевишнього за визволення наших хлопців.

Нагадаємо, що 25 листопада Росія вдалась до відвертої агресії в Азовському морі. Прикордонний корабель РФ протаранив рейдовий буксир українських військових. Два малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово та відповідно до міжнародних норм.


Однак Росія стверджує, що українські військові кораблі “неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ” і продовжили рух до Керченської протоки. Під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях. Шість українських воїнів зазнали поранень. Росія захопила два українських судна та взяла в полон 24 українських моряків. 15 українських моряків вже заарештували в окупованому Криму. Під час захоплення суден, Збройні Сили України та Служба безпеки України були приведені у повну бойову готовність.

Вже наступного дня, 26 листопада, Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про надзвичайні заходи щодо забезпечення державного суверенітету і незалежності України та запровадження воєнного стану в Україні”. На сайті глави держави було опубліковано текст указу. Однак згодом Президент вирішив змінити свій указ про ведення воєнного стану, скоротивши його термін з 60 до 30 днів. Уже опісля, після 5-годинних дебатів Верховна Рада України визначилася щодо введення воєнного стану в Україні: 9 години 28 листопада до 9 години 27 грудня на території 10 областей України запровадили воєнний стан. Йдеться про області, розташовані вздовж російського, молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів, а саме Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області. Крім того, стало відомо, як голосували прикарпатські нардепи за введення воєнного стану.

Тим часом Росія розмістила уздовж кордону з Україною близько 500 бойових літаків тактичної авіації.

Згодом стало відомо про стан одного з полонених моряків – 18-річного Андрія Ейдера. Його батьки проживають на Прикарпатті, хоч сам він одесит. А вже згодом і сам поранений розповів про свій стан.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.