facebook

У Росії зафіксували незрозуміле зростання смертності

За перший квартал у Росії померли понад півмільйона людей.

1620587




За перший квартал 2015 року в Росії на 5,2% збільшилася смертність. Такі дані наводить в п’ятницю, 8 травня, газета Коммерсант з посиланням на звіт Росстату.

Єдиної причини у цього збільшення експерти не бачать. Зростання сумної статистики збіглося з девальвацією рубля, збільшенням кількості і глибини стресів через погіршення економічної ситуації та перебудовою системи охорони здоров’я, зазначає видання.

За три перших місяці 2015 року в Росії померли 507 тисяч осіб, що на 23,5 тисячі більше, ніж у першому кварталі минулого року. При цьому дитяча смертність і кількість загиблих у результаті вбивств і самогубств знизилися.

Збільшилася кількість смертей в результаті захворювань органів дихання (на 22%), в результаті ішемічної хвороби серця (на 7%).

Вираженої прив’язки до регіонів приріст не має, але все ж смертність помітніше збільшилася у великих містах Центральної Росії, у Поволжі та на північному заході країни. У Сибіру і на Далекому Сході цей показник помітно нижчий.

Експерти не знайшли жодного зв’язку кількості померлих з економічними показниками, наголошує видання. Фахівці передбачають “демографічний” приріст смертності в межах 1-2% щорічно. Це пов’язано з тим, що вік максимальної смертності росіян дорівнює 70-75 років і наразі помирає нечисленне покоління дітей 40-х років двадцятого століття.

Покоління 50-х років було більш численне. Тому навіть при загальному зростанні тривалості життя “фактор покоління” дасть щорічний приріст кількості померлих.

Зазначимо, раніше був складений рейтинг найбільш сприятливих країн для материнства, в якому Росія зайняла 56 місце, а Україна 69.

Читайте також:  Росія і Білорусь створять нову державу до 2022 року

Шукайте деталі в групі Facebook