facebook

Євробляхери придумали новий спосіб уникнути розмитнення авто

Власники автомобілів на єврономерах придумали новий спосіб, як уникнути розмитнення своїх автомобілів: вони масово стають на тимчасовий консульський облік при генконсульствах України за кордоном. Це дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення авто.

Про масовий наплив власників авто на єврономерах в останні дні повідомила Укрінформу керівник консульського відділу посольства України у Варшаві Світлана Криса.

За її словами, це ускладнює роботу генконсульств, відволікаючи їх від від інших справ.




“Упродовж останніх днів у консульських підрозділах дипломатичних установ України у країнах Європи різко збільшилася кількість випадків постановки на тимчасовий консульський облік, що займає 90% від загальної кількості усіх здійснюваних консульських дій”
, – повідомила консул.

Вона впевнена, що це наслідок набуття чинності з 25 листопада 2018 року Закону України про внесення змін до податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, а також Закону України про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України.

За словами Світлани Криси, зараз щодня з першої години ночі під консульським відділом у Варшаві збирається натовп до 300 осіб, які терміново хочуть стати на консульський облік. Водночас за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 осіб. Така ситуація максимально ускладнює доступ до консульської установи інших громадян України, які відвідують консульство для здійснення більш важливих консульських дій. Йдеться, наприклад, про оформлення паспортних документів, реєстрацію дітей громадянами України, оформлення свідоцтва на повернення в Україну, візових дій тощо. Водночас постановка на консульський облік не є обов’язковою процедурою.

Консул додала, що, оскільки постановка на консульський облік безкоштовна процедура, через ситуацію, що виникла, різко знизилося надходження до бюджету України від виконання консульських дій за кордоном.

“Якщо у нас щодня було 2-3 тис. доларів консульського збору до бюджету країни, то зараз консульський збір знизився у зв’язку із збільшенням безкоштовних дій учетверо – до 700-800 доларів на день. Тобто зараз у шість разів зросла кількість консульських дій, але у три-чотири рази зменшилися консульські надходження”, – говорить консул.

За словами Світлани Криси, євробляхери, які стають на консульський облік виключно заради уникнення процедури розмитнення автомобілів, автоматично вносяться до списку виборців при консульській установі. Тому вони не зможуть проголосувати за місцем проживання в Україні.

Постановка на тимчасовий консульський облік при генконсульствах України за кордоном дає змогу українцям – власникам транспортних засобів на іноземній реєстрації здійснювати багаторазовий (кожні п’ять днів), а також транзитний (до 10-ти днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60 днів.

Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове і постійне проживання в Польщі.

Нагадаємо, що 8 листопада Верховна Рада України прийняла в другому читанні два законопроекти про автомобілі на єврономерах. Вони зменшують акциз на розмитнення легкових автомобілів і посилюють відповідальність за порушення митних правил, зокрема, для осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Нові штрафи почнуть діяти після 180 днів з дня набуття законами чинності 25 листопада 2018 року.

Читайте також:  Нові правила для "євроблях": що Кабмін підготував українцям

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.