facebook

Скільки коштує переночувати на Новий рік у Буковелі

Станом на середину грудня у найпопулярніших туристичних місцях Західної України заброньовано 75-100% помешкань. Пише «Главком»

Для внутрішніх подорожей на Новий рік українці найчастіше обирають західний напрямок: Львів та гірськолижні курорти Карпат. За даними «Главкома», до середини грудня у готелях цих регіонів більшість номерів у готелях вже була заброньована. Ціни на житло у святкові дні традиційно зростають. Наприклад, якщо у середині грудня найдешевше ліжкомісце у хостелі Львова обійдеться у 160 грн, то під Новий рік – воно коштуватиме на 100 грн дорожче.

У скільки ж обійдеться зустріч Нового року в найпопулярніших центрах зимового туризму України і чи є в охочих шанс зекономити?

Карпати


Найпопулярнішим гірськолижним курортом в Україні залишається Буковель. «Протягом року тут відпочиває близько мільйона людей», – розповідає «Главкому» директор Центру розвитку туризму Володимир Царук. Водночас Буковель є найдорожчим серед гірськолижних курортів в Україні.

За даними міжнародної системи інтернет-бронювання готелів booking.com, у Новий рік номери в готелях вартістю від 1,5 тис. до 3 тис. грн за добу можна знайти хіба що у селищах, які розташовані поблизу Буковелю – в Яремчі, Ясіні, Чорній Тисі, Лазещині.

Є й апартаменти та номери без зіркової категорії на самому курорті. Їхня вартість 3 тис. грн за добу. Але в середньому за ночівлю з 29 грудня до 1 січня (три ночі) у Буковелі треба заплатити від 15 тис. грн: у чотиризіркових готелях можна переночувати за 4 тис. грн, а ніч у п’ятизірковому готелі обійдеться у всі 11 тисяч за добу.

Водночас слід зважати, що на Новий рік на гірськолижному курорті вже заброньовано 99% помешкань.

На порядок нижчі ціни на курортах Драгобрат, Славське, Пилипець.

Читайте також:  За яких умов прикарпатці зможуть скористатися акцією при оформленні "євроблях" після 22 лютого

Наприклад, вартість житла на закарпатському гірськолижному курорті Пилипець стартує від 1,2 тис. грн за добу. Найбільша кількість пропозицій житла варіюється у ціновому діапазоні від 1,5 (у готелях без зіркової категорії) до 2 тис. грн (номер у чотиризірковому готелі). Вартість оренди приватної садиби може сягати і 8 тис. грн за добу.

Конкуренція на цьому ринку жалюгідна. Нових гірськолижних курортів в Україні не з’являється. «З цим складно, бо для цього потрібно великі інвестиції, вкладення великих коштів», – пояснює Царук високі ціни.

Закарпаття
Перевага Закарпаття в тому, що регіон може запропонувати туристам різноманітний відпочинок: там є і санаторії з лікувальними мінеральними водами, і курорти з термальними водами, популярний винний туризм, є можливість покататися на лижах.

Мукачево – одне з найвідвідуваніших туристами міст у регіоні. Там за 1 тис. грн можна пожити три дні у хостелі, а за квартиру орендодавці просять від 800 до 1,2 тис. грн за добу.

Номер у готелі без зіркової категорії обійдеться від 1,4 до 2 тис. грн.

Але, наприклад, у місті Берегове на Новий рік вже зайнято до 90% помешкань, які здають туристам. За ночівлю у готелях міста (без зіркової категорії) доведеться викласти від 1 тис. грн. Номер у тризірковому готелі у селі Яноші коштує від 2 тис. грн за стандартний номер, до 3 тис. грн за добу в номері люкс.

Сайти з онлайн-бронювання готелів попереджають: у Києві на Новий рік вже заброньовано більшість житла, яке пропонують орендарі. Доба у квартирі в центрі столиці коштуватиме від 1,1 тис. грн, у середньому ж вартість подобової оренди у святкові дні коливається у межах 2-3 тис. грн. Найбюджетніший варіант – зайняти ліжко у хостелі, вартість якого може бути від 300 до 1000 грн за ніч, тоді як за номер у готелі доведеться платити від 1,2 тис. грн за номер економ-класу у тризірковому готелі. Середня вартість номера у чотиризірковому готелі – від 2,5 тис. грн до 6 тис. грн, у п’ятизіркових готелях можна знайти номери як за 6, так і за 15 тис. грн.

Читайте також:  У Львові напали на двох військовослужбовців

Львів
За даними booking.com, у центральній частині Львова на новорічні вихідні, з 28 грудня по 1 січня, вільними залишилось менше 20% помешкань, що здаються

Переночувати одній людині в загальному номері хостелу у центрі західної столиці коштуватиме від 300 до 700 грн. Окремий номер обійдеться дорожче – доба вартуватиме від 1,2 до 2 тис. грн за двомісний номер економ-класу. Ціни на стандартний двомісний номер у тризіркових готелях у центрі міста – 2,2-3 тис. грн, номер люкс – 4-5 тис. грн. У чотиризірковому готелі двомісний номер від 3,5 до 5 тис., номер люкс – 6-8 тис. У п’ятизіркових готелях пропозиції починаються від 5 до 7 тис. грн, середня вартість напівлюксу – 7 тис. грн, номеру класу люкс – 8,8 тис. грн.

Ціни на квартири стартують від 1,7 і аж до 10 тис. грн за добу в залежності від розташування, ремонту, площі та кількості спальних місць.

Чернівці
Новий рік у Чернівцях обійдеться дешевше, ніж у Львові.

Пожити у місті протягом 29 грудня-1 січня можна усього за 450 грн за три доби. Але це вартість одного ліжка у змішаному загальному номері хостела.

Вартість двомісного окремого номера – від 550 грн у готелях без зіркової категорії, від 1,2 тис. грн за добу у тризірковому готелі, середня вартість номера у чотиризірковому готелі міста – 2,5 тис. грн.

Місцева цікавинка Чернівців – святкування Старого нового року. Саме 14 січня у місті проводять Фестиваль Маланок, під час яких чоловіки переодягаються у костюми фольклорних персонажів. Саме тоді у місті варто було б очікувати на наплив туристів. Проте на сайтах з попереднього бронювання житла на 14-15 січня ніякого ажіотажу не має.

Одеса

На думку Володимира Царука, охочих поїхати на новорічні свята в Одесу цього року буде багато. Житло знайти тут легко: від 300 грн за ліжкомісце у хостелах, до 800-1500 грн за номер в готелях. Квартиру в центрі міста можна знайти на будь-який смак: від 700 грн за найскромніший варіант. Причому без проблем на свята знайти навіть у п’ятизіркових готелях стандартний двомісний номер за 1,5 тис. грн за добу.

Читайте також:  Україна виготовлятиме власних бойових роботів

Найважче – купити квитки
Одразу після того, як «Укрзалізниця» відкрила продаж квитків на потяги, що відправляються після 20 грудня, сайт перестав працювати через великий наплив відвідувачів, а каси на київському залізничному вокзалі працювали до півночі два дні поспіль – 4 і 5 грудня. 5 грудня «Укрзалізниця» звітувала про оформлення рекордної навіть для пікових перевезень кількості квитків – 347 тисяч.

В «Укрзалізниці» схоже, намагаються задовольнити високий попит на квитки серед пасажирів, і обіцяють відкрити для продажу ще понад 20 тис. місць у додаткових поїздах, більшість з яких прямуватиме у західному напрямку: до Ужгорода, Львова, Чернівців та Івано-Франківська. А також нагадали, що загалом у святковий період планується призначити 30 додаткових поїздів.

Яна Степанковська, «Главком»

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.