facebook

“Пухлина була як кулак”: 9-річний Радомир Пантазі потребує допомоги

9-річний Радомир Пантазі з Івано-Франківська потребує негайної реабілітації за кордоном. Кількатижневий курс коштує $29 тис. Родина хлопчика сподівається на допомогу небайдужих українців, так як багаторічне лікування виснажило сім’ю.

“Коли Радомир народився, на спині мав пухлину з мій кулак. Нас відразу поклали у патологію для новонароджених. У нього неправильно сформувався спинно-мозковий канал. Закрились хребці, і нерви, які мали йти в ноги, пішли в різні боки”, – розповідає матір хлопчика Вікторія Пантазі. Вона має ще двох старших синів, які повністю здорові. Причини хвороби Радомира лікарі остаточно назвати не можуть.

Медики прогнозували, що хлопчик навіть сидіти не зможе.

“У сина мозок збережений. На його інтелектуальні можливості хвороба не мала вплинути. Він все розуміє. У нас була надія, що ми вилікуємо ніжки і все буде добре, – продовжує Вікторія.

– Спочатку син навчився повзати як хробачок. У нього працював один м’яз, міг підтягнути ноги під себе і скластись у позу ембріона. Назад розігнути не міг, тому рухався за допомогою ліктів. Купили спеціальні ходунці, в які саджали Радомира і рухали його ніжками. Цілий рік крокувати так, щоб він зрозумів, що від нього хочуть”.

У 3 роки в Радомира діагностували фіксацію спинного мозку. Хлопчика могло паралізувати у будь-який момент.

“Думки лікарів розійшлись. У Харкові говорили, що операцію потрібно робити якнайшвидше. У Київському інституті нейрохірургії радили зачекати, щоб подивитись, як розвивається ситуація. Ми вирішили оперувати його за кордоном. Знайшли клініку в Ізраїлі. Рік збирали гроші. Заплатили 60 тисяч доларів, – згадує матір.

– Був період, коли Радомир дивився з острахом на кожного, хто приходив до нас додому. Думав, що з ним ще робитимуть. Зараз веде себе як звичайна дитина, любить гратись. Однак трохи відстає у соціальному розвитку через велику кількість наркозів і ліки від епілепсії. У свої дев’ять почувається на п’ять.

Читайте також:  Ляшко запропонував зробити наклейки для людей із щепленням: ліпити на вакцинованих наклейки

Пам’ять має хорошу. Любить емоційно переказувати казки у ролях. Ми на домашньому навчанні. Однак я сама вчу його писати і читати. Вчителі приходять, але від них дуже погано сприймає інформацію. Відвертається і йде у сторону. З ними може тільки помалювати, погратись у ляльковий театр.



Для Радомира придумала правила. Щоб отримати ласощі чи подивитись мультфільм, він має зробити вправу на тренажері”.

Після двох операцій тазові кістки і суглоби Радомира сформувались неправильно. Необхідна реабілітація, якої в Україні не надають. Відповідну програму Вікторія Пантазі знайшла у Канаді. Вже на початку наступного року потрібно туди їхати.

“Збирати гроші зараз особливо важко, багато ресурсів йде на допомогу військовим на Донбасі. П’ять років тому на першу операцію збиралось легше”.

Задля допомоги сину Вікторія створила сторінку у Facebook. Там публікує відео із занять Радомира з лікарями, корисну інформацію, так як таких дітей в Україні народжується все більше. Також жінка консультує інших матерів, котрі зіткнулись з цією хворобою.

Охочі допомогти Радомиру Пантазі можуть надсилати кошти на картку Приватбанку 4149 6293 0038 6836. Отримувач — Вікторія Пантазі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.