facebook

Стало відомо про стан врятованого в Карпатах туриста

Чоловік зазнав обмороження кінцівок.

Врятований напередодні ввечері на Закарпатті зниклий лижник Ігор Грищенко, котрого чотири дні шукали в Карпатах, зараз перебуває в реанімації у Свалявській райлікарні.

Про це розповіла речниця управління ДСНС у Закарпатській області Наталя Батир, передає Укрінформ.

За її словами, у чоловіка обмороження кінцівок, проте його стан стабільний.

Вона наголосила, що туриста врятували навички виживання в екстремальних умовах і належне екіпірування.

За словами Батир, коли рятувальники забирали Грищенка з хати лісника у Свалявському районі, він виглядав бадьорим, усміхався, жартував. Вона стверджує, що ця історія порятунку — унікальна.

“У нас не було подібних випадків, щоб після настільки довгих пошуків у горах людину знаходили живою. Це — перший випадок, і ми усі раді, що ця історія закінчилася хепі-ендом. Якщо бути відвертими, учора у пошуковиків уже майже не лишалося надії, що загублений у Карпатах турист живий, допоки він знову не подзвонив і не повідомив, де знаходиться”, — зазначила речниця ДСНС.

Як відомо, для рятувальників Закарпаття різдвяна ніч була тривожною, адже впродовж вечора 6 січня до Служби порятунку двічі надходили повідомлення про те, що у горах заблукали п’ятеро туристів.

Ввечері в четвер, 10 січня, лижник, якого шукали вдень із залученням гелікоптера, вдруге вийшов на зв’язок.

“Спочатку він зателефонував своєму товаришу, з яким катався на лижах. Він повідомив, що чув звуки гвинтокрила. На цьому зв’язок обірвався”, – повідомила BBC News Україна речниця управління ДСНС у Закарпатті Наталія Батир.

“За деякий час він зателефонував на 101, потрапив на пожежно-рятувальну частини в місті Свалява. Там він повідомив, що знаходиться в будиночку лісників”, – розповіла пані Батир.

Лижник сказав, що поруч тече річка і є маркування маршруту – ці та інші орієнтири мають допомогти визначити, де він перебуває.

На допомогу загубленому вирушила пошукова група з 11 рятувальників і двох одиниць техніки. Разом з ними є лісники, які мають допомогти знайти будиночок, в якому сховався лижник.

Зазвичай пошуково-рятувальні операції в нічний час не проводяться, оскільки це ризиковано.

“Але тут такий випадок, коли п’ята доба, вже лік іде на хвилини, тому рятувальники вже другу ніч підряд вирушили в те місце, про яке він сказав, за тими орієнтирами”, – розповіла речниця.

Раніше у четвер погода в Карпатах покращилася, що дозволило використовувати вертоліт Мі-8. До цього кілька днів у горах були сильні хуртовини і туман.

“Лижники мають яскраві костюми, тож помітити його з повітря цілком можливо”, – розповіла Наталія Батир.

На землі шукати зниклого допомагають волонтери.

Крім того, до пошуків залучають і собак.

“Хоча їм важко шукати взимку, але ДСНС використовує всі можливості”, – відзначила Наталія Батир.

Також у районі пошуків – його рідні, які розповіли, що він з дитинства вивчав способи виживання в екстремальних умовах і має гарну фізичну форму.

Зниклого звати Ігор, він 1984-го року народження та приїхав з Києва.

За даними медіа, він тренер з лижного спорту і президент асоціації екстремальних видів спорту.

Читайте також:  “Доріжте його” і “сама дзвони” – галичани зреагували байдужістю до вмираючого чоловіка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.