facebook

За посилку з-за кордону плати державі

Йдеться про товари у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Від 1 січня змінився податок на посилки, які пересилають до України
В Україні 1 січня 2019 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, які зокрема передбачають збільшення оподаткування посилок з-за кордону для фізичних осіб.

Відповідні зміни до законодавства, які уточнюють порядок адміністрування і підвищують ставки низки податків і зборів для балансування державного бюджету ухвалила Верховна Рада. Згодом ці зміни підписав президент. Отже з 1 січня до 30 червня цього року обкладати податком на додану вартість (20%) будуть посилки з-за кордону вартістю від 150 євро.

Йдеться про товари у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро для одного одержувача (юридичної особи, ФОП або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника.

Для українців це стало певною несподіванкою, адже раніше люди часто замовляли за кордоном речі та техніку, бо це було значно дешевше. Але тепер держава вирішила поповнити бюджет і з цього напрямку.

– Часто замовляла одяг в Інтернеті для себе та дитини. Переважно у Китаї, бо це було зручно і недорого. Наприклад, одягнути дитину на сезон у Чернівцях обходилося занадто дорого (неважливо, на ринках чи за кордоном), – розповідає чернівчанка Ірина. – А зараз дізналася, що за отриману посилку доведеться заплатити додатково ще 20%. Мовляв, якщо її вартість становить від 150 євро, то я маю додатково викинути ще 30 євро. Для мене, матері-одиначки. Це чималі кошти.

Але навіть це не усі сюрпризи, які підготували вітчизняні законотворці. Бо через півроку люди будуть сплачувати ПДВ на посилки вартістю від 100 євро. Такі ж правила діятимуть протягом усього 2020 року.

Читайте також:  Китай запропонував створити у рамках ШОС зону вільної торгівлі

При розрахунку вартості посилки будуть застосовувати офіційний курс, встановлений НБУ на 00:00 дня подання митної декларації або визначення податкових зобов’язань.

Як повідомив нам один із операторів поштових відправлень, загалом, якщо посилка коштує від 150 євро, то додатково доведеться заплатити не 20%, а 32%. ПДВ ще додається 10% митного збору (плюс ще 20% ПДВ від самого митного збору – це 2%). Тобто посилки, які коштують від 150 євро, реально подорожчають ще на 32%.

Також депутати скасували норму про «три посилки», згідно з якою одна особа зможе отримати лише три міжнародні посилки на місяць без сплати ПДВ, мита та акцизу (для деяких категорій товару), тому що поштові оператори виявилися не готові до адміністрування такого механізму.




Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.