facebook

Ось що обов’язково треба зробити напередодні Старого Нового року в Щедрий вечір

Багату кутю починають готувати з самого ранку. Це другий раз під час зимових святок, коли готують кутю. Увечері 13 січня берегині сімейного вогнища бралися за приготування святкової вечері, який в народі називається Багатою кутею, або Щедрою.



Так, кутя в залежності від свята і компонентів має певну назву. Коли Багата кутя – святкують Старий Новий рік (13 січня), або свято Маланки, Бідна кутя – перед Різдвом (6 січня), Голодна або Водяна кутя – перед Хрещенням (18 січня). Джерело

Коли Багата кутя: обов’язкові страви в Щедрий вечір

Напередодні святкування Старого Нового року господарки намагалися приготувати максимально багату і щедру кутю. Для цього вони додавали в неї вершкове масло і молоко (або вершки). Ці інгредієнти символізували багатство і родючість.

Крім того, коли Багата кутя була практично готова, для насиченості смаку її могли ще приправити різними сухофруктами, маком, волоськими горіхами, цукатами, курагою, свіжими фруктами, варенням і навіть льодяниками. А в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як кoньяк.

Однак незалежно від дати свята незмінними складовими куті є зерно, мак і мед, які несуть в собі певну символіку. Багату, або Щедру, кутю за традицією готують на молоці з додаванням великої кількості масла.

Кутя

У Щедрий вечір прийнято готувати ритуальні страви: кутю, узвар, хліб, голубці, вареники з усілякою начинкою, рибу, млинці з салом і пироги. Разом з часом 13 січня випікають ще хліба-символи – «Маланку» та «Василя».

Іноді Багату кутю заправляють смальцем. Традиційно вона займає чільне місце на святковому столі. Також на трапезі присутній книші й калачі.

Крім цього, згідно з переказами, той, хто за святковим столом покуштував кутю першим, той наступний рік проведе в здоров’ї і благополуччі.

Читайте також:  Конфлікт сили і честі? Через скандальних соратників партію Смешка покидають люди

Окрім багатої куті на стіл клали вареники, домашні ковбаси та буженину, пекли м’ясні пироги. Всі страви були ситними, жирними, солодкими чи пряними.

Сідали вечеряти досить рано, адже чекали в гості щедрувальників.

Ворожіння в Новорічну ніч

В ніч з 13 на 14 січня дівчата знаходили час не лише для гулянь, але й для ворожіння. Більшість ворожінь схожі з тими, які існують на Андрія: питають ім’я у незнайомого чоловіка на вулиці, щоб дізнатись, як звати майбутнього чоловіка; бігають під вікна слухати розмови в домі, щоб дізнатись майбутню атмосферу в домі; кидають чобіт щоб дізнатись у якій стороні живе суджений і так далі.

Гадали не лише на ім’я чоловіка, а й на його характер. Треба вийти на вулицю і дізнатись, який характер буде у майбутнього чоловіка. Як зустрінеш першим на дорозі пса — то будете сваритись і погано жити, а як вівцю — то обранець буде тихим і неконфліктним.

Але ці значення можна трактувати по різному, адже собака також уособлює таку рису, як вірність.

Передбачали майбутнє за допомогою зерна: сипали його біля воріт і на ранок перевірити: як його ніхто не чіпав, то сімейне життя буде щасливим і не проблемним.

Більш популярний спосіб ворожити — на папірцях. Треба написати на них значущі для себе у наступному році події: заміжжя, зміна роботи, знайомство, дружба, багатство. І приклеїти папірці по колу на обідку глибокої миски.

У миску налити води і пустити по ній човники: маленькі свічки, які можна помістити у лушпиння горіха чи пластикові кришки від пляшок. До якого папірця різко підпливе швидше свічка, таким і буде перше здійснене бажання.

Читайте також:  В мережі показали юну випускницю, яку минулої ночі позбавили життя на Тернопільщині (фото)

Народні прикмети з 13 на 14 січня:

Якщо ніч Нового року тиха і ясна, рік буде щасливий не тільки для людей, але й для свійських тварин.

Якщо зранку сонце високо зійде, то увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини.

Якщо іній зранку рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний урожай меду.

Якщо падає м’який сніг, це на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим.

Який перший день у Новому році, то й рік буде такий.

Якщо на Маланки (13 січня) сонячно й відлига, то чекай теплого літа. “Яка Маланка, такі й Петро з Павлом”.

Якщо вночі вітер дме з півдня, то рік буде теплий. Із заходу, то буде вдосталь молока і риби, зі сходу, це до врожаю фруктів.

Якщо зоряне небо, то добре нестимуться кури.

Якщо ожеледь на деревах, то уродить садовина.

Якщо сильний мороз і падає малий сніжок — це на врожай хліба, здоров’я людей і тварин. Коли ж тепло і без снігу — погана прикмета, що передбачає неврожай і xвороби.

Якщо під старий Новий рік добрий сніг — сій гречку.

Прикмета щодо наступного року, яку визначали діти: клали батькові у чоботи шматочок хліба і вугілля. Потім він навмання вибирав правий чи лівий чобіт і просив його подати. Як в середині хліб — то рік буде ситим, а вугілля — то голодний.

Ще один спосіб визначити прикмету: взяти кілька цибулин і посипали їх сіллю. Коли на ранок сіль стала вологою — то скоро буде дощ. А як зовсім мокрою — то навіть злива.

Читайте також:  Стали відомі деталі масштабної аварії в Івано-Франківську

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.