facebook

ЯБЛУКО РОЗБРАТУ

 

Коли українці святкуватимуть Різдво після отримання автокефалії…?

Це питання виникло відразу ж, як Синод Вселенського патріархату  висловив  рішення надати томос українській церкві.


 Якщо  у релігійних колах це питання не прозвучало так гостро, то серед пересічних вірян (і не тільки) здійняли справжню паніку.  Константинопольська церква живе за григоріанським календарем. І через це святкування Різдва в Україні нібито повинні перенести з 7 січня на 25 грудня.

Новина про те, що тисячолітнім традиціям загрожують фатальні зміни,  дійсно шокує.  Але, як виявилося, і ця новина – не більш, ніж новий міф російської пропаганди.

Ще минулого року Українська православна церква Київського патріархату  спростувала інформацію про так званий новий стиль церковного календаря.

З офіційною заявою з цього приводу виступив керівник інформаційного управління УПЦ КП, єпископ Євстратій (Зоря), аргументуючи, що питання календаря ніяким чином не розглядається в контексті Томосу.

–  Ніяких змін календаря не буде. Це питання, яке потребує окремого рішення, і це рішення прийматиме сама церква”, – зазначив він.

Євстратій припустив, що у майбутньому можна перейти на користування григоріанським календарем, якщо буде у цьому потреба (як це, приміром, відбулося в Румунії та Болгарії). Зараз же питання не на часі, оскільки з цього приводу немає єдиної думки.

Зазначимо, що минулого року Різдво 25 грудня було визнане законом України  як святковий день. Тобто, всі віряни, які  бажають святкувати цього дня згідно зі своїми переконаннями – мають можливість робити це і питання Томосу з цим ніяк не пов‘язане.

Недавно молодий український письменник дуже влучно висловився з цього приводу: «Вічно можна дивитися на три речі: як тече вода, як горить вогонь і як росіяни біснуються, коли українці досягають успіхів».

Читайте також:  На Волині в "порожній" фурі знайшли майже 27 тисяч пачок цигарок (фото)

Справді, Росії є що втрачати. Після створення в Україні єдиної помісної церкви Києво-Печерська і Почаївська лаври, які є власністю Української держави й наразі передані в користування Московському патріархату, повинні бути передані Українській церкві. А це колосальні прибутки від паломництва, які щорічно збирають обидві лаври з православних усього світу.

Після звернення президента України  і церковних ієрархів до Вселенського патріарха щодо надання автономії українській церкві, російські адепти в Україні запанікували сильніше, аніж після поразки диверсійної спецоперації «Русской весны» та початку АТО на Донбасі. Для Москви українська автокефалія означатиме не тільки втрату духовно-релігійного контролю над Україною, але й втрату більшої частини своїх вірян.

Але ми повинні пам’ятати,  що будь-які дії українців вгамувати агресивних московських вірян та дотримуватися правосуддя, московські православні зображатимуть як утиски віруючих християн в Україні, використовуючи всі засоби та медіа російської пропаганди в усьому світі. Головне – не піддаватись провокаціям, щоб не стати жертвами російських маніпуляцій та самим не  сіяти зерна яблук розбрату в Україні.

 

Катерина Солодка

Шукайте деталі в групі Facebook