facebook

Аналог Буковелю: у Карпатах планують створити ще один гірськолижний курорт

Гірський масив в східних Карпатах опинився під загрозою знищення. Тут плануються створити мега-курорт.
Про це повідомляється на сайті #Free Svydovets, який створений з ціллю зберегти масив.

Свидовецький масив



— це місце в Карпатах, де зійшлися інтереси інвесторів, що планують розвивати тут курорт, та екологів, які наводять багато доказів, що такий “розкручений” курорт знищить ці гори.

Уперше про цей скандальний проект стало відомо у 2016 році. Вже тоді очікувалося, що він стане ще більш масштабним і розкішним, ніж найвідоміший наразі в Україні гірськолижний курорт “Буковель”.

Величезний туристичний проект в українських Карпатах загрожує 14 тис. гектарам лісу.

За словами відомого еколога Закарпаття Оксани Станкевич-Волосянчук, цей масив – це територія, з якої походять основні притоки Тиси. Тут є озера, болота і струмки, які відіграють надзвичайно важливу роль для гідрогеології Карпат. Ці вологі зони живляться водою від танення снігів та сильних опадів. Вони діють як водний резерв протягом року, що сильно знижує ймовірність катастрофічних повеней. Ці долини та вологі зони є дуже тендітними екосистемами, а надмірне втручання людини в цю систему матиме катастрофічні наслідки. Усі ці екосистеми є суттєвими для ендемічних видів Карпат. Створення туристичної інфраструктури на цій території, руйнування лісів, будівництво мережі.

Однак “Свидовець” передбачає створення 5000 робочих місць. Отримання роботи неподалік від місця проживання звичайно стосується багатьох місцевих мешканців, які часто-густо змушені виїжджати у пошуках сезонної роботи до інших регіонів. На початку 2017 року місцеві органи влади Тячівського та Рахівського районів організували громадські слухання з метою отримання згоди на цей проект у Ясінях, Чорній Тисі та Лопуховому – трьох селах, які безпосередньо зачіпає проект.

Читайте також:  Двома гелікоптерами в Зарваницю – на прощу прилетів Порошенко (фото, відео)

Саме в цьому масиві мають намір створити величезний туристичний комплекс з більш ніж 60 готелями, 120 ресторанами, 33 лижними підйомниками та 230 км трас. Майбутній курорт зможе вмістити одночасно до 28.000 туристів. План передбачає створення низки торгових центрів, медичних і фітнес-центрів, банків, багатоповерхових стоянок і навіть злітної смуги.

Ініціативна група “Free Svydovets”, а це активісти з села Лопухово, екологічні організації Закарпаття, Львова та Києва, юристи, Європейська кооперація Лонгомай, любителі природи подали в адміністративний суд юридичну скаргу. Зараз відбувається судовий розгляд та збираються підписи для петиції проти створення курорту.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.